Nastavak zavrzlama oko razdjelnika

Neugradnja se jednima oprašta, drugi plaćaju dvostruko

Neugradnja se jednima oprašta, drugi plaćaju dvostruko
15.08.2016.
u 17:26
Neslužbeno doznajemo da će odluka o ugradnji zasigurno i dalje vrijediti, no da će se rokovi malo pomaknuti pa se već sljedeće ljeto očekuje nastavak ugradnje razdjelnika
Pogledaj originalni članak

Ugradnja razdjelnika ipak je obvezna, unatoč nedavnoj objavi tehničkog ministra gospodarstva Tomislava Panenića da je do daljnjega stopirana. Inspektori, doduše, zasad neće kažnjavati 32 tisuće građana koji razdjelnike nisu ugradili, no to ne znači da su se oni od toga troška trajno spasili. U HEP Toplinarstvu potvrđuju da zakonska obveza ugradnje nije promijenjena, a oni će na jesenskim računima za grijanje svima koji su razdjelnike ugradili potrošnju i obračunavati prema njima.

Čeka se kraj trakavice

Objasnili su da se moraju pridržavati važećih odredaba te da od završetka ogrjevne sezone 2015./2016. do danas nije došlo do službene izmjene ili dopune važećih akata kojima se regulira obveza ugradnje razdjelnika topline i način raspodjele te obračuna toplinske energije.

Pojednostavnjeno, u onim zgradama gdje su razdjelnici ugrađeni računi će se slati po njihovom očitanju, dok će onim stanarima koji ih nisu ugradili, a žive u zgradama gdje ih većina ima, slati duplu potrošnju. U onim pak zgradama gdje nisu ugrađeni razdjelnici računi će se i dalje slati prema kvadraturi stana.

Neslužbeno doznajemo da će odluka o ugradnji zasigurno i dalje vrijediti, no da će se rokovi malo pomaknuti pa se već sljedeće ljeto očekuje nastavak ugradnje razdjelnika u preostalih 40 posto zgrada koje ih moraju uvesti. I dok se očekuje prvo politički, a potom i konačan ishod trakavice oko ugradnje razdjelnika, tvrtke koje se time bave upozoravaju na nepravdu koja je nekima nanesena.

Ispaštat će najsiromašniji

– Imamo nekoliko stotina korisnika koji najčešće iz financijskih razloga nisu ugradili razdjelnike iako su njihovi sustanari to učinili, i takvi prema zakonu plaćaju dvostruko veće račune. Zar je pravedno da baka koja nije imala novca za razdjelnike i dalje mora plaćati duplo, a da se u zgradi preko puta nje amnestira sve stanare – kaže naš sugovornik.

Nenad Kuzman, vlasnik tvrtke koja ugrađuje razdjelnike, ističe da se nakon njihova uvođenja, prema studiji Instituta Hrvoje Požar, štedi od 25 do 35 posto energije po zgradi. – Imali smo ugovorenog posla za cijelu godinu, no svi su ugovori stavljeni na čekanje nakon što je ministar rekao da ugradnja nije obvezna – ističe Kuzman. •

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

FA
fakin2012
21:29 15.08.2016.

rezultat razdjelnika: 50% ih plaća manje, to su oni koji se ne griju, 40% ih plaća kao prije, to su oni koji se minimalno griju, a 10% ih plaća više nego prije, to su oni koji se normalno griju. Npr. s 0 (nula) implusa u siječnju došao je račun od 300 kn, dakle 300 kn za negrijanje. Prije ugradnje razdjelnika je bilo 500 kn za potpuno (jako) grijanje od 7-22 h. Eto, toliko o isplativosti i manjim računima :-)

ZA
zambezi
21:02 15.08.2016.

Svi koji su ugradili su oštečeni! Nikad im se neće vratit što su platili deeebelo razdjeljnike i još svake godine Brunati za očitavanje istih! Svi bi trebali plaćati po starom dok se svima ne ugrade,ako se to uopće bude desilo. A mi koji ih imamo i dalje cemo plaćat više nego prije.

WA
wannabenovinari
09:56 16.08.2016.

Tvrtka Nenada Kuzmana je i u mojoj zgradi ugradila razdjelnike pa sad s jednim stalno uključenim radijatorom plaćam jednaku cijenu grijanja kao i ranije sa sva četiri. Oprostite gospodine Kuzman ako se osjećam opljačkano.