Dežurni telefon

Nemojte hraniti ptice u parku, time činite štetu jer se hrane i štakori

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Nemojte hraniti ptice u parku, time činite štetu jer se hrane i štakori
21.12.2014.
u 08:00
Pitajte i odgovore doznajte uz pomoć gradske rubrike Večernjeg lista, naš gost ovaj tjedan bio je Igor Toljan, direktor Zrinjevca
Pogledaj originalni članak

Najezda štakora, vrana i golubova koji potom nanose velike probleme diljem grada i na javnim i privatnim prostorima rezultat su često neodgovornog ponašanja dijela Zagrepčana koji im svakodnevno bacaju hranu po parkovima. Apel da to ne čine građanima je uputio i direktor Zrinjevca Igor Toljan koji je sat vremena na Dežurnom telefonu Večernjaka odgovarao građanima na pitanja u vezi održavanja gradskog zelenila.

Gospođa Anka tako je pitala je li dozvoljeno u parkovima hraniti golubove, jer često vidi da građani to čine.

–To nije u našoj nadležnosti već u nadležnosti komunalnih redara koji to moraju kontrolirati, no naši zaposlenici prilikom čišćenja parkova uklone sve na što naiđu - kazao je Toljan. Druga čitateljica je nazvala obavijestivši direktora da je upravo na Strossmayerovu trgu vidjela hrpu telećih kostiju.

–Odmah šaljemo ljude koji su ondje u blizini da vide o čemu se radi - kazao joj je Toljan obavijestivši nas za pola sata da su kosti pokupljene. U nastavku donosimo odgovore na još nekoliko pitanja, a na ona pristigla mailom odgovore donosimo u ponedjeljak.

Kada će Zrinjevac urediti vrtove na Borovju. Ne možemo ih koristiti jer plivaju pod vodom?

Vremenske prilike nam ne idu na ruku. Oko 30 posto parcela leži pod vodom, a kako je riječ o velikom blatu čekamo da se ocijedi ili da dođe mraz da možemo teren nasuti. Čim nam vrijeme dozvoli vrtove ćemo sanirati i to će biti obavljeno najkasnije do proljeća.

Nisam zadovoljna projektom uređenja parka Vjekoslava Majera u Novom Zagrebu. Postavljena su dva roštilja oko kojih je nered, a odnedavno i treći tobogan za djecu bez podloge i staze.

Projekt uređenja s roštiljima i šahovskim poljima odobrilo je Vijeće gradske četvrti koje je dalo nalog i da se tu postavi i tobogan. Naime, tobogan je bio postavljen u Utrinama gdje je zbog buke bila pobuna stanara pa je premješten tu da ne završi na deponiju, jer je kupljen novcem vaše četvrti. U planu je da se tijekom zime postavi i podloga i staza, a svatko bi trebao čistiti oko roštilja.

Kod Zdenca života su dva ogromna grma. Zaklanjaju pogled na zgradu HNK, a na starijim fotografijama su puno manji. Možete li ih skratiti?

Radi se o grmu tise koja je pod zaštitom. Tijekom idućeg tjedna obavit ćemo sanitarni oblikovni rez.

Zašto se drveće koje se sječe po gradu ne donira umirovljenicima, a ne da se šalje ne deponij?

Drveće koje se sječe po gradu, a koje se može koristiti za ogrjev doniramo građanima u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu.

Na Vrazovom šetalištu na Gornjem gradu nalazi se polusuho veliko drvo koje prijeti da se kod jakog vjetra odroni. Možete li ga ukloniti?

Na Vrazovom šetalištu radi se o dva polusuha stabla koja će biti uklonjena početkom idućeg tjedna.

Je li u planu da se ulica Kneza Branimira od Borongaja do II. Ravnica ozeleni u punom profilu sadnjom drvoreda uz željezničku prugu?

Na predmetnoj lokaciji obavit ćemo očevid s nadležnim gradskim Uredom – Odsjek za zelene površine te u suglasnosti s njima razmotriti mogućnost sadnje drvoreda.

Ove jeseni su rezane grane stabala u Jukićevoj ulici, osim ispred k.b. 36. Molimo da se konačno dovrši započeto.

U Jukićevoj ulici radi se o orezivanju četiriju stabala, što ćemo obaviti u naredna dva do tri dana.

U više navrata zvao sam Zrinjevac vezano uz orezivanje drvoreda u ulici Andrije Žaje na Trešnjevci. Kada je to u planu?

U ulici Andrije Žaje radi se o drvoredu javora te ćemo tijekom idućeg tjedna obaviti njihovo orezivanje.

Možete li malo urediti dječje igralište u Dugavama koje se nalazi između škole i zgrade Svetog Mateja od broja 55-75?

Podružnica Zrinjevac na predmetnom dječjem igralištu postavila je dvije male sprave te obavila bojanje i uređenje.

Možete li ukloniti brezu ispred broja 63 u ulici F. Alfirevića na Volovčici?

U ulici su obavljeni radovi orezivanja i rasterećivanja krošnje breze.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LL
lllljjjjjjjjjjgzg
19:09 21.12.2014.

To samo netko priglup moze izjaviti za hranjenje ptica.