EKSPEDICIJA VELEBIT

Naši speleolozi kreću na minus 1400 metara

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
speleolozi,milan bandić,branko jalžić (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
speleolozi,milan bandić,branko jalžić (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
speleolozi,milan bandić,branko jalžić (1)
01.08.2013.
u 17:24
Speleologe je podršao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić: "Hvala vam što pomičete granice"
Pogledaj originalni članak

Spremni su, kažu, za odlazak u nepoznato. Ekipa od stotinjak hrvatskih speleologa sutra kreće na speleološku ekspediciju Lukina jama - sifon 2013. Nalazi se na Velebitu, a cilj im je istražiti dubinu, napraviti topografsku kartu dna, videosnimke i fotografije samog kraja jezera. Svoj su plan predstavili danas u prostorima Tribine grada Zagreba na Kaptolu gdje ih je došao podržati i gradonačelnik Milan Bandić.

- Hvala vam što pomičete granice - poručio im je Bandić, te najavio kako je Grad u potrazi za adekvatnim prostorom u koji bi se do Nove godine mogao useliti Zagrebački speleološki savez. Speleolozi su istaknuli kako im je želja doći do 90 metara dubine jezera, ako to uvjeti dopuste, jer je temperatura vode u kojoj će roniti tek oko četiri stupnja.

- Ovo je jedan od najzahtjevnijih projekata u Hrvatskoj, ali i svijetu. Slobodno možemo reći da je Lukina jama podzemni Mount Everest Dinarida - kazao je voditelj ekspedicije, 64-godišnji Branko Jalžić.

Spustit će se u dubinu planine Velebit na minus 1400 metara ispod površine zemlje i onda roniti u mračnom, hladnom i nepoznatom podzemnom jezeru. Jama je nazvana po Ozrenu Lukiću – Luki, speleologu koji je poginuo kao hrvatski vojnik u Domovinskom ratu na Velebitu i danas je među dvadeset najdubljih na svijetu. Ekspedicija će trajati do 25. kolovoza.

>> Kreće ekspedicija: Speleolozi u Lukinoj jami istražuju jezero

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.