Nedoumice na Bundeku

Uveli naplatu parkiranja od 
120 kn, a nema aparata za karte

Foto: Davor Višnjić/ PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/ PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/ PIXSELL
25.06.2017.
u 07:30
Dnevna karta može se kupiti kod kontrolora ili na blagajni Holdinga
Pogledaj originalni članak

Plaća li se parkiranje? Ili ipak ne... U dvojbi su bili Zagrepčani koji su se jučer našli u blizini jezera Bundek. Zbunjeno su gledali ploču koja najavljuje naplatu parkiranja na mjestima gdje se dosad nije plaćalo, i to 120 kuna po danu. Najviše ih je zbunila rečenica da je parkiranje dopušteno isključivo na označenoj parkirališnoj površini.

Riječ “isključivo” dodatno su naglasili velikim tiskanim slovima. No nitko nije shvatio što je to točno “označena parkirališna površina”. Jer područje ispod Mosta slobode, gdje je jedno od označenih mjesta na kojima se sad plaća parkiranje, nije iscrtano parkirališnim mjestima, niti je u blizini postavljen automat.

Vodozaštitno područje

- Kako mogu naplaćivati ako nisu iscrtana mjesta. Gdje da platimo parkiranje - pitala se obitelj Matić, koja je svoj automobil ipak ostavila ispod mosta. Ako im stave parkirnu kartu za brisače, dodali su, platit će. No ne namjeravaju ubuduće plaćati 120 kuna za dnevnu kartu. Radije će, kažu, tražiti mjesto u Središću i Zapruđu, gdje se parkiranje ne plaća.

- Malo nam je nezgodno parkirati se daleko, imamo dvoje male djece - 11-mjesečnu Ellu i 2,5-godišnjeg Karla - i uvijek se parkiramo što bliže parku u kojem se igraju. Obično ostajemo sat-dva, nećemo radi toga plaćati dnevnu kartu. A na Bundeku smo gotovo svaki dan - kažu supružnici Željko i Loreta, dodajući da biciklom ne mogu do Bundeka s obzirom na to da nose puno stvari.

Foto: Davor Višnjić/ PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/ PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/ PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/ PIXSELL

Donedavno divlje parkiralište ispod mosta već su pokušali staviti pod naplatu prije tri godine, kada su počeli postavljati rampu, ali nikad nije dovršena, a tada su montirali i naplatni uređaj. Najavljivalo se da će cijena ulaska automobilom na manje od pola sata ispod mosta te uz nasip do samog jezera stajati deset kuna, dok će više od pola sata parkiranja biti pedeset kuna. No provedba naplate nikad nije izvršena do kraja, a sad su se očito predomislili.

U Zagrebparkingu navode da je odluku o proširenju naplate donio Ured za promet još 2. lipnja, a jedan od razloga rasterećenja od prometa je i činjenica da je Bundek vodozaštitno područje. Osim područja ispod Mosta slobode, ploče su prije dva dana postavljene i u blizini rotora na Aveniji Većeslava Holjevca te nešto niže, prema Zapruđu.

- Ne namjeravamo postavljati uređaje jer se dnevne karte ne mogu kupiti tim putem. One će se moći kupiti kod kontrolora naplate - kažu u Zagrebparkingu te dodaju da neće ni obilježavati parkirna mjesta, kojih ima oko 250, već će parkiranje naplaćivati onima koji se parkiraju na dio prekriven frezanim asfaltom.

Nije najskuplje u gradu

Ova zona, koju su označili kao crvenu, I.2 zonu, omeđenu Mostom slobode, Mostom mladosti, Savskim nasipom i Ulicom Damira Tomljanovića Gavrana, nije najskuplja u gradu. Najviše se parkiranje naplaćuje na Gornjem gradu, 150 kuna.

Osim uz samo jezero, parkirati se može u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana, u kojoj se parkiranje djelomično naplaćuje, odnosno na dijelu između Avenije V. Holjevca i SR Njemačke gdje košta tri kune, a na šljunčanom parkiralištu istočno od Velesajma dan košta pet kuna, dok je vikendom parkiranje besplatno.

      

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar Glina74
Glina74
08:37 25.06.2017.

Ovi u Zagrebu nemaju pameti. parkiranje 120 kuna ili 16 €ura ne znam nisam već dugo dobivao plaču u Hrvatskoj ali volio bi znati kolika je prosječna plaća u Hrvatskoj kada Grad Zagreb uzim a za parkiranje 16 €ura i gdje s e ide kupati BANDIĆ i kompanija skoknu li sa helikopterom do Opatije , imaju svi bazene u dvorištu ili imaju besplatne karte za parkiranje odnosno njihova familija ima sigurno besplatne ta da stoka sitnoga zuba mora plaćati 16€uura sramota

DO
dopizdilomi
11:51 25.06.2017.

Samo kada se sjetim prvih masovnih iscrtavanja parkinga zbog naplate. U Maksimiru u jednoj ulici su iscrtali linije po zemlji da bi dobili dva parkirna mjesta više ali nikome ne pada na pamet promijeniti zakon iz 60-tih o veličini parkirnih mjesta jer automobili su "narasli" pa ako i parkirate morate biti Koperfild za izaći iz automobila.

DU
Deleted user
10:04 25.06.2017.

Bandistan je mjesto u kojemu je naplata parkinga osnovna gospodarska grana te je lako razumjeti želju bandistanskih vlasti da u svakoj mogućoj prilici oderu svoje podanike do gole kože. A podanici to hoće! I glasaju za to!