emotivan povratak

Nakon čak 57 godina opet u podmornici, u kojoj je služio

Foto: Tehnički muzej
podmornica Tehnički muzej
Foto: Tehnički muzej
podmornica Tehnički muzej
Foto: Tehnički muzej
podmornica Tehnički muzej
Foto: Tehnički muzej
podmornica Tehnički muzej
Foto: Tehnički muzej
podmornica Tehnički muzej
Foto: Tehnički muzej
podmornica Tehnički muzej
Foto: Tehnički muzej
podmornica Tehnički muzej
Foto: Tehnički muzej
podmornica Tehnički muzej
29.04.2015.
u 13:51
Sead Katana (81) došao je u Tehnički muzej vidjeti podmornicu P 901 u kojoj je službovao kao vojnik u posljednoj posadi do 1958.
Pogledaj originalni članak

Emocije nisu neuobičajena stvar u Tehničkom muzeju. Dječje čuđenje, uzvici oduševljenja smisao su tog najuspješnijeg zagrebačkog muzeja. Jučer, međutim, halu su preuzeli sasvim drugačiji osjećaji. Iz Pule je doputovao gospodin Sead Katana, sa sasvim jasnim ciljem – posjetiti mjesto svojeg nekadašnjeg službovanja, podmornicu koja je jedan od najpopularnijih izložaka u muzeju.

‘Nekad smo u nju uskakali’

Prošlo je 57 godina otkako je 81-godišnjak kao član posljednje aktivne posade podmornice P 901 napustio palubu. I sada je došao još jednom stupiti na svoje nekadašnje radno mjesto.

– Odavno znam da je podmornica ovdje, ali me put nikada nije ovdje nanio. Sada u Zagrebu imam unuka pa kako smo na proputovanju, on je organizirao da je posjetimo, bila je to i želja njega i moje unuke da podmornicu još jednom posjetim, emotivno će Sead Katana.

– Bio sam pun adrenalina, razgledao sam baš sve. Malo je vrijeme odmaklo, nisam više pokretan kao onda, ali ušao sam unutra. Nekada smo u nju uskakali, sada moram biti malo oprezniji. Moram reći, sve je kao i onda, osim nekih detalja poput baterija. Čista je, uredna, ofarbana, kao kad je bila u najboljem stanju, a veseli me kako je to jedan od najpopularnijih eksponata ovdje, govori nam Katana, nekada profesionalni vojnik koji je podmorničare odabrao jer je želio naučiti o električnim uređajima.

Moram reći, sve je kao i onda, osim nekih detalja poput baterija. Čista je, uredna, ofarbana, kao kad je bila u najboljem stanju

Sead Katana

bivši podmorničar

– Sve što je trebalo znati o podmornici mi smo znali, osim nekih uskospecijaliziranih znanja. Nisam, recimo, mogao biti torpedist. Na njoj sam službovao godinu dana kada je rashodovana i poklonjena Tehničkom muzeju. Poslije sam bio na 802 klase Sava te 811 klase Sutjeska, da bih se 1967. demobilizirao, govori Sead i prisjeća se događaja posade podmornice 901.

Foto: Tehnički muzej

Manji od valova

– Jednom smo zbog kvara na velikim podmornicama bili na vojnoj vježbi koja je uključivala i avione. Uspješno smo je završili, no more je poslije bilo jako teško. Pratili su nas patrolni brodovi pa su nam njihove posade poslije pričale kako su valovi bili toliki da nas nisu mogli vidjeti, prisjeća se bivši mornar Katana.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.