Palijativa

Najteži pacijenti prepušteni su na brigu obiteljima

Foto: Matija Topolovec/Pixsell
Najteži pacijenti prepušteni su na brigu obiteljima
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
26.05.2011.
u 11:37
Za organizaciju kvalitetne palijativne skrbi u Zagrebu trebalo bi uložiti oko 650.000 kuna
Pogledaj originalni članak

Pacijenti koji trebaju palijativnu skrb, unatoč činjenici da odredbe o toj vrsti brige o oboljelima u zakonu postoje već osam godina, u Zagrebu su prepušteni na brigu obiteljima - upozorili su iz gradskog Odbora za zdravstvo s jučerašnje tematske sjednice.

– Palijativna skrb mora biti dio zdravstvenog sustava, ali ne samo na papiru, a osim provođenja akata već donesenih zakonom, nužno ih je uključiti u Nacionalnu strategiju – poručio je dr. Mirando Mrsić.

Provođenje palijativne skrbi kroz domove zdravlja, naglašava, i to tako da se u svakom osiguraju 50 četvornih metara prostora, dva liječnička tima, tri sestre i vozilo, Grad ne bi stajalo više od 650.000 kuna.

– Također je nužno u kroničnim bolnicama osigurati odjele za palijativu, ali i stručnjake za bol – upozorio je. Gradnja hospicija je nužna, no takva je ustanova nadgradnja uređenog sustava palijativne skrbi.

– Grad ima 90 dana da nakon ove sjednice nešto pokrene, a plan ćemo predstaviti i u ministarstvu – zaključio je dr. Dragan Korolija Marinić, predsjednik odbora.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

NT
ntblzg
08:39 31.05.2011.

Gospođo Hoffmann Molim Vas da prestanete promovirati dr. Koroliju, koji pojma nema o organizaciji primarne zdravstvene zaštite. Palijativna skrb je sastavni dio obiteljske medicine, pitajte to kolege van Zagreba.

VI
Vito
07:42 27.05.2011.

Grad ne bi stajalo više od 650.000 kuna. Tu treba dodati i 10 % za gradonačelnika. Tu treba dodati i 10 % za izvođača radova... Tu treba dodati i 10 % za nadzornike radova... Tu treba dodati i 10 % za investitora... Tu treba dodati i 10 % za zaštitu spomeničke cjeline... Tu treba dodati i 10 % za vodovod... Tu treba dodati i 10 % za kanalizaciju... Tu treba dodati i 10 % za očuvanje okoliša... Tu treba dodati i 10 % za komunalne naknade... Tu treba dodati i 10 % za materijal... Tu treba dodati i 10 % za građevinsko dopuštenje... Tu treba dodati i 10 % za lokacijsko dopuštenje... ako sam nešto izostavio slobodno dodajte, jer sigurno postoji još razloga zbog čega je ovih 650.000 kuna premalo...