Cipelcugom kroz grad

Na Gornjem gradu vlada klaustrofobija ljubavi? Ne, već oholost i cinizam..

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Nažigači plinskih lanterni
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Gornji grad noć
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Gornji grad Zagreb
28.06.2016.
u 16:00
Da budem iskren, žuljale su me ulaštene cipele i poželio sam ih, kao kakav balavac, šutnuti sa stopala. I još pljunuti za njima. Nisam učinio ništa od toga
Pogledaj originalni članak

Klaustrofobija ljubavi, može se, ako baš zahtijevaš, smjestiti u vrijeme i prostor moga grada – počeo sam razgovor želeći izbaciti tu frustraciju pomiješanu s vrućinom, gužvom i činjenicom da sam prisustvovao događaju na kojem mi nije bilo mjesto.

Da budem iskren, žuljale su me ulaštene cipele i poželio sam ih, kao kakav balavac, šutnuti sa stopala. I još pljunuti za njima. Nisam učinio ništa od toga.

– Klaustrofobija ljubavi? – zbunila se. Ne znam, možda je bila i nezainteresirana. Sudjeluje u ovom razgovoru iz čiste pristojnosti. Svjestan sam toga. Ja pak iz čiste sebičnosti izbacujem gadarije kojih bi se u normalnom stanju sramio. Ovako mi je potpuno svejedno – uvijek se mogu izvući na nekoliko žestica ispijenih prije dvadesetak minuta.

– Uvjerenja si da se klaustrofobija, a onda i "klaustrofobija ljubavi"; može nekamo drugdje smjestiti – negdje "izvan tebe"? – pitala je.

– Da, na Gornji grad – ispalio sam.

– Gornji grad? Ovdje? – odgurnula se laktovima od zidane ograde pored ulaza u zgradu ZET-ove uspinjače koja joj je do tada bila oslonac i karta za suptilan odlazak u neki drugi svijet. Sada sam imao njezinu punu pažnju – iz jednostavna razloga – oboje smo bili na Gornjem gradu.

– Točno tu – odgovorio sam.

– Kako misliš?

– Klaustrofobija ljubavi je nametnuto stanje. Izazvano pretjeranim glorificiranjem ljubavi koja se koristi kako bi se drugima nametnuo manjak takvog stanja ili bi im se o nos natrljala nesposobnost da tu emociju, koja to uopće nije, zadrže, osjete, ili imaju – izgovorio sam pa namjestio onaj "ja sam najpametnije biće na svijetu" izraz lica. Takva ju je definicija zbunila. Već tamo na njezinu samom početku, a kada je izgovorio "glorificiranje ljubavi", kao da joj je govorio na jeziku koji dotad nikada nije čula.

I nije to imalo nikakve veze s njezinom sposobnošću razumijevanja izrečenog, niti svijesti o napamet naučenoj i nametnutoj definiciji koju sam smišljao danima, dobro, priznajem, mjesecima pred ogledalom svoje mračne sobe. Imalo je to veze s mojim istinskim uvjerenjem i to ju je, shvaćao sam, bunilo.

– Klaustrofobija ljubavi na Gornjem gradu osjeti se subotom od popodnevnih sati. Ovamo dođe cijeli grad, svatko u svojoj pratnji – mijenjati se u toj Ćirilometodskoj, u pomno biranim haljinama – izgovarati "da".

– Što je u tome loše? – pitala je.

– Pa kako si sigurna da je "da" vječno "da"? – pitao sam je i time iznio svu svoju frustraciju.

– Nisi... Nikada nisi siguran, ali...

– Eto... To ti je kao kredit... pa ti potpisuj na "o-ho- ho" godina. Nisam lud – ubacio sam joj se odmah.

– Zašto tu svoju klaustrofobiju nisi na Gornji grad smjestio bilo koji drugi dan?

– Zato što je subota jedini dan... – počeo sam.

– To je jedini dan kada ovuda "hoda" ljubav – ubacila mi se u riječ.

– Sve druge dane u ovom dijelu grada stanuje cinizam, oholost, samouvjerenost, lopovluk, muljaže,dvosmislenost. Zapravo stanuju tu od ponedjeljka do petka, lišeni bilo kakve emocije, pa čak i klaustrofobije. A trebali bi osjećati klaustrofobiju proporcionalnu vlastitoj težini. Trebali bi osjećati kako ih ulice moga Gornjeg grada stišću u minimalni kavez savjesti – odgovarala je bez daha. Tu svoju tezu nije naučila, kao ja svoju pred ogledalom. To je mislila.

– I zato ne truj druge "fobijom" ljubavi jer to je jedino "da" koje se izgovara s čvrstim i iskrenim uvjerenjem da je postojano sve "dok nas smrt ne rastavi" – da u kojem je stotinu nada, očekivanja i povjerenja. – "Da" koje se ovjekovječuje slikom iza koje strši krov katedrale. Ne truj emociju koju nisi u stanju osjetiti iz vlastite nesposobnosti, skučenosti i defekta – sada je već vikala.

– A ljuti se, ako imaš imalo obraza, na sve druge suputnike i privremene tjedne stanare Gornjeg grada. Da te odvedem pred ta vrata? – unijela mi se u lice. Nisam imao što drugo nego se povući. Na plato Gradeca da bacim oko na tu katedralu. Skinuo sam cipele koje su me žuljale. A onda i kravatu. Gušila me.

Možda me ipak gušila nesposobnost da priznam emociju? Srećom, na platou Gradeca osjećam barem malo zraka.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.