Pilot-projekt u Zagrebu

Na biciklima će policajci patrolirati Bundekom, Zrinjevcem...

Foto: Goran Jakus/PIXSELL
29.09.2015., Zagreb - Ispred Gradske uprave predstavljen projekt policajaca na biciklima. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
29.09.2015., Zagreb - Ispred Gradske uprave predstavljen projekt policajaca na biciklima. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
29.09.2015., Zagreb - Ispred Gradske uprave predstavljen projekt policajaca na biciklima. Policajac Vanja Catalinac. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
policajci bicikli
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
policajci bicikli
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
policajci bicikli
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
policajci bicikli
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
policajci bicikli
30.09.2015.
u 10:49
Bicikle po cijeni od 10.000 eura nabavio je Grad Zagreb, a do Božića će ih dobiti sve postaje u gradu
Pogledaj originalni članak

Već sljedeći tjedan na zagrebačkim ulicama građani će imati prilike susresti policajce na biciklima.

Prvi će na dva kotača sjesti djelatnici I., IV., VI. i VII. policijske postaje, odnosno patrolirat će područjem Trešnjevke, Centra, Maksimira i Novog Zagreba.

Pozitivna iskustva

- Te policijske postaje najveće su po površini, pa će tako bicikli biti maksimalno iskorišteni. Na području tih postaja postoje površine kao što su jezera Jarun i Bundek, park Maksimir, u centru grada Zrinjevac, do kojih prije nisu mogli doći redovitom ophodnjom automobilima - rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave Zagrebačke Dubravko Teur te dodao da će, osim boljeg pristupa, policajci moći brže i efikasnije reagirati na dojave i imati bolji kontakt s građanima. Uvjereni su da će Zagrepčani dobro reagirati na policajce na biciklima jer su reakcije i povratne informacije iz Velike Gorice, Samobora, Zaprešića i Svete Nedelje, u kojima je već proveden taj pilot-projekt - iznimno pozitivne. Bicikle je javnim natječajem nabavio i financirao Grad Zagreb, a koštali su nešto manje od 10.000 eura.

- Uz bicikle ide i oprema - kacige, rukavice, ključanice, sigurnosni prsluci. Kupili smo ih od biciklističkog centra Peloton - rekla je Darinka Jug iz Ureda za gospodarstvo, voditeljica projekta biciklističke ophodnje na području grada Zagreba. Svaka postaja dobit će po dva bicikla, sveukupno njih osam, a gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će do Božića pokriti sve policijske postaje.

Nijedan stradali biciklist

- Policajci su odabrani prema vlastitoj želji i afinitetima. Nadamo se da će ih se još više prijaviti kako bismo ih mogli organizirati u dvije smjene - kazao je Teur. Jedan od policajaca iz Policijske postaje Centar je i Vanja Čatalinac, koji posao temeljnog policajca obavlja 15 godina, a zadnjih godinu dana je kontaktni policajac, tzv. bobby.

- Posao će nam biti više-manje isti, samo što će se sada obavljati na biciklima. Ljudi će nam lakše prilaziti - kaže Čatalinac. U PU zagrebačkoj kažu da u osam mjeseci 2015. nije bilo nitjednog stradalog biciklista na području Zagreba. Policija je evidentirala 1200 prekršaja, od toga je 60 posto ispisanih upozorenja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

VO
vodenko
15:32 30.09.2015.

Kažu kupili od Pelotona 8 bicikla i uz njih pripadajuću opremu kacige, rukavice, ključanice, sigurnosni prsluci za ukupno nešto manje od 10.000 eura (75.500 kn), a kad pogledate na web http://www.peloton.hr/hr/mtb-muski/719-dema-raveo-70-2015.html svaki bicikl košta 4.899 kn s PDV-om! Pa koliko koštaju te kacige, rukavice, ključanice i sigurnosni prsluci? Ispada skoro ko bicikli

IV
ivanjoksimovic
11:13 30.09.2015.

Podrzavam! Ali uvoditi policiju na biciklima pred zimu je van svake pameti. Trebalo je to proletos uraditi.

DU
Deleted user
12:50 30.09.2015.

10 000 € po komadu???