Instalacije

Mnogo građana ne zna za “prizemljene” planete

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Mnogo građana ne zna za “prizemljene” planete
20.10.2012.
u 11:00
Planeti su diljem grada – od Margaretske, Varšavske, Tkalče, Voćarske, Račićeve ulice, do Sigeta, Kozari puta, Aleje Bologne i Jelačićeva trga
Pogledaj originalni članak

Manje je poznato da šetnja Zagrebom ima i svoju – svemirsku dimenziju. Na zagrebačkim su ulicama, naime, planeti Sunčeva sustava.

Sam izmjerio udaljenosti

Prepoznatljivo Sunce kipara Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici, koje je “prizemljeno” prije 18 godina, većini je poznato. Međutim, manje je poznato da su se u Zagrebu 2004. godine spustili i Mars, Venera, Saturn te ostali planeti. Njihov je autor zagrebački umjetnik Davor Preis, koji je na ideju došao dok je sjedio s prijateljem na kavi.

– To je Sunce jednostavno trebalo svoje planete. Uzeo sam mu dimenzije, usporedio s veličinom stvarnog Sunca kako bi izračunao koliko je puta umanjeno. Udaljenost i veličinu planeta odredio sam razmjerno veličini Kožarićeva sunca. Potom sam uzeo šestar i kružnicama na karti grada odredio lokacije prema mjerilu kako se nalaze u svemiru – objasnio je Preis, te istaknuo da mu je drago što je instalacija postavljena u različitim sredinama, a ne samo u urbanim dijelovima grada. Projekt je financirao iz vlastitog džepa, a izrada planeta stajala je otprilike 50 tisuća kuna. S prijateljem majstorom u jednom je danu kombijem obišao grad i postavio te čelične pločice s kuglama, a lokacije planeta nikome nije otkrio.

– Zanimljivo mi je da su neki studenti FER-a primijetili nekoliko planeta u centru grada te na internetu pokrenuli potragu za cijelim Sunčevim sustavom. Oni su prvi objavili sve lokacije – ponosan je Davor Preis.

Priznanje iz New Yorka

A to je, kaže, i htio postići. No, iako su se planeti “prizemljili” prije osam godina, većina građana, za razliku od studenata FER-a, o njima ne zna ništa.

– Prvi put čujem. Predložit ću suprugu da se prošetamo i potražimo te planete – rekla je 43-godišnja Silvija Pleho.

Jednako je reagirala i studentica Marina Ježić, kojoj je žao što ih nije primijetila, ali, kaže, drago joj je da u gradu ima tako zanimljivih instalacija. – Pa, vi me zezate? Svakodnevno tuda prolazim na posao. To je Saturn? Moram više obraćati pažnju. Odlična ideja – iznenađen je pak bio 37-godišnji Dalibor Šulović u Račićevoj ulici.

I dok je želja autora bila da instalacija pokrene ljude, glas o njoj prenio se preko oceana. Naime, kako kaže D. Preis, najviše se ponosi time što je njegova instalacija “Devet pogleda” spomenuta i na jednom njujorškom koledžu u sklopu kolegija suvremena umjetnost.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TI
Titosevraca
11:29 20.10.2012.

Prvo nas okupirali vanzemaljci, a sad ovo! Kud ide ovaj svijet?