Buka s piste

Mičevec – selo između dva mosta koje čeka aerodrom

Foto: PIXSELL
Mičevec – selo između dva mosta koje čeka aerodrom
20.12.2011.
u 08:00
Buka aviona nam ne smeta, već smo se navikli, a širenje aerodroma nama donosi samo korist. Svjesni smo toga, poručuju stanovnici.
Pogledaj originalni članak

Milijuni eura koji se preračunavaju iz ponude poslane iz Francuske na natječaj za koncesionara Zračne luke šire oči – ponuda iz snova trebala bi preobraziti zračnu luku, no njezino širenje i uređenje preobrazit će i Mičevec, malo selo od aerodroma odvojeno tek obilaznicom.

Omeđeno zemljištima

Više od 1200 stanovnika, od kojih pravo glasa ima njih 1060, živi u mjestu omeđenom s dva mosta – Domovinskim i Mostom mladosti, mjestu koje posljednjih pet godina doživljava procvat. Iako od grada udaljeno samo 20-ak minuta vožnje, drugi je to svijet. Bijela strelica na žutoj ploči ulijevo označava ulaz u selo u kojemu oko podneva nema ni žive duše. Uz glavnu cestu nema nogostupa, na većini kuća rolete su spuštene, a u samom središtu mjesta strši nedavno dovršena crkva, nogometno igralište, vatrogasni dom i lokalna birtija.

– Mjesto na kojem će se aerodrom širiti omeđeno je našim zemljištima. Čuli smo da pričaju kako će cijena porasti, po selu se nešto govori o 200 kuna za četvorni metar poljoprivrednog – komentiraju mještani uz kavu već staru vijest. Nitko nema ništa protiv širenja, dapače znaju da će i oni od stranog investitora i ulaganja “omastiti brk”. Kažu – zemljišta su poljoprivredna, uglavnom rascjepkana i sitna pa nitko neće previše dramatizirati. Dio ih već računa kako će i koliko zaraditi.

– Cijena građevinskog zemljišta prijašnjih godina iznosila je 50 eura po četvornom metru, ali će sada zbog gradnje aerodroma porasti – kaže Ivica Barukčić, predsjednik mjesnog odbora. Ne skrivaju mještani – bilo bi tada u njihovu selu i više ljudi, jedino je to mjesto, kažu, u kojemu se smanjio broj stanovnika, samo zato što je do prije tri godine bilo zabranjeno graditi.

Nova radna mjesta

– Tek su sad shvatili da možemo graditi jer su mislili kako je to što smo u blizini crpilišta glavni problem. Ali u planu je gradnja hale i proizvodnog pogona koji nije industrija koja zagađuje – govori Barukčić. Dio mještana ionako je već zaposlen na aerodromu, dio se nada kako će proširenjem pronaći novo radno mjesto.

Ne znaju hoće li u njihovu selu u budućnosti niknuti neki hoteli; to prema GUP-u koji je trenutačno na raspravi nigdje nije ucrtano.

– Vjerujem da će neki mještani svakako razmisliti o toj opciji – zaključuje Barukčić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

TO
torrentee
08:32 20.12.2011.

.. u kojem gradu? koja zračna luka? domovinski most - dubrovnik?.. ono .. wtf..

05
05lpiva
09:05 20.12.2011.

torrentee, članak se nalazi u večernjem, regije, zagreb. vjerojatno se radi o dobrovniku. ono WTF!?!?

OS
oskar
12:01 20.12.2011.

Da nisam kojim slučajem živio 8 godina u ZGB sranju točnije Jakuševcu, ne bih imao blagog pojma gdje je jebeni Mičevac ! Toliko o novinarstvu !