Sjećanje

Maskoti Zagiju spomen-obilježje, a uskoro i kip na Jarunskom jezeru

Foto: arhiva VL
Maskoti Zagiju spomen-obilježje, a uskoro i kip na Jarunskom jezeru
01.06.2012.
u 08:00
Spomen-ploča bit će postavljena 7. lipnja, a druga Univerzijada planira se 2016. godine, kažu iz nadležnog saveza
Pogledaj originalni članak

Poznata maskota Univerzijade, vesela vjeverica Zagi dobit će svoje zasluženo spomen-obilježje na Jarunskom jezeru. Obljetnica četvrtine stoljeća od održavanja prvog velikog sportskog natjecanja u Hrvatskoj pravi je trenutak da se simbolu Univerzijade oda počast, a inicijator akcije, Hrvatski sveučilišni sportski savez, ima još planova.

– Kada ljudima spomenete Zagija, svima su na pameti lijepe uspomene, sjećaju se čak i mjesta na kojemu su bili tih dana kada se održavalo natjecanje. Obilježit ćemo 25 godina otkada se ono održalo, a 7. lipnja postavit ćemo i spomen-ploču – kazao je Ronald Štrumberger iz saveza.

Spomen-ploča s kratkom pričom o maskoti i njenom nastanku samo je početak. Uz podršku Grada i mjerodavnih institucija, savez ima namjeru dati izraditi spomenik, odnosno figuru Zagija, koji bi postavili na jednom od središnjih mjesta na Jarunu.

– Nigdje ne postoji spomenik maskoti koju bi ljudi mogli vidjeti, a Zagi zaslužuje takvo što. Postavljanje table pokraj Veslačkog kluba samo je početak, a nakon toga želimo kip Zagija koji će svakodnevno podsjećati prolaznike na najveće natjecanje u Hrvatskoj, bez kojega bi Jarun, kao i mnogi drugi objekti, bili baruštine – dodao je Štrumberger.

Savez planira organizirati još jedno sveučilišno sportsko natjecanje u Zagrebu, a druga Univerzijada, kako kažu, trebala bi se održati 2016. godine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

C5
c523h231
11:41 01.06.2012.

Zagreb 87-me i Univerzijada meni kao volonteru ostao mi je u sjecanju kao nesto najljepse dozivljeno.

Avatar deja
deja
11:43 01.06.2012.

Slazem se.....i meni isto tako :o)