NEIZLJEČIVA

Marš gradom kao podsjećanje na celijakiju

Foto: Marko Fančović/VLM
Marš gradom kao podsjećanje na celijakiju
12.06.2011.
u 17:37
Članovi Hrvatskog društva za celijakiju su, da bi skrenuli pažnju an probleme vezane za tu slabo poznatu bolest, prošli u povorci Vlaškom i Maksimirskom
Pogledaj originalni članak

Da bi skrenuli pažnju javnosti na problem celijakije, boelsti od koje boluje između 1 i 3 % stanovništva ali se rijetko ispravno dijagnosticira, a često zbog neznanja njezini simptomi budu pripisani drugim oboljenjima, članovi Hrvatskog društva za celijakiju su u endjelju s tranparentima i zviždaljkama  prošli gradom od sjedišta udruge u Tomašićevoj do makismira, gdje su organizirali piknik s glazbom i hranom od ne-glutenskog brašna, koja je za celijakičare sigurna.

Celijakija je asimptotska bolest o kojoj se toliko malo zna da u Hrvatskoj nije dijagnosticirana kod 11 od 12 osoba. Riječ je o nesnošljivosti na gluten, protein prisutan u žitaricama i svim proizvodima od njih. Nije izlječiva, ali se uz mjere opreza i s njom može živjeti sasvim normalno, ali uz posebnu ishranu ejr najobiičniji kruh može biti štetan ili koban. Ukoliko se celijakija dijagnosticira na vrijeme, vrlo ejdnostavnim postupkom, posljedice se lako mogu izbjeći, ali nedijagnosticirana celijakija, čije simptome liječnici pripisuju drugim oboljenjima, može uništiti zdravlje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.