ušminkavanje

Manduševcu za 30. rođendan jači mlaz i novo osvjetljenje

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
manduševac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
manduševac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
manduševac
16.01.2017.
u 17:00
Izvor je zatrpan 1898. pri rekonstrukciji glavnog trga, a kad se 1986. uređivao za Univerzijadu, Zagrepčani su tražili da se fontana vrati
Pogledaj originalni članak

Trideseti mu je rođendan, pa će ga malo dotjerati. Manduševac će uskoro dobiti jači mlaz, a i osvjetljenje, pa će najpoznatija gradska fontana turistima biti vidljivija, a Zagrepčani će na nju biti još ponosniji. Upravo zdenac na Trgu bana Jelačića vezan je uz legendu o tome kako je Zagreb dobio ime jer je banu koji je bio na proputovanju s vojskom lijepa Manda s izvora koji se nalazio na mjestu današnjeg Manduševca “zagrabila” vodu.

Iako izvor na današnjem Jelačić-placu postoji oduvijek, pri rekonstrukciji trga 1898. godine Manduševac je zatrpan. No, kada se trg uređivao za Univerzijadu 1986. izvor je ponovno pronađen, a iako u prvotnom nacrtu nije bilo predviđeno njegovo otkrivanje, arhitekti su to napravili na inzistiranje javnosti.

– Otkapanje Manduševca za poruku je imalo vodu kao izvor života. Danonoćno smo radili na razvoju ideja, reagirajući na mišljenja iz javnih rasprava – rekao je arhitekt Branko Silađin, koji je na otkrivanju zdenca, ali i čitavoj rekonstrukciji Trga bana Jelačića, radio s kolegama Mihajlom Kranjcem i Berislavom Šerbetićem. Manduševac kako danas izgleda javnosti je predstavljen 1987. godine. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar links
links
07:11 17.01.2017.

vauuuu, sjajno, riješen je još jedan krucijalni problem grada... nove žaruljice!!, jesu to one iz Mesničke? sada još samo spalionica, Žičara, bolnica, kolodvor, vrtići, mostovi, biciklističke staze.... i sve ok

DJ
djakputnik
10:38 17.01.2017.

A u čijem je dvorištu završila ona kamena kocka iz Manduševca? Zašto to novinari ne objave?

TM
trade_mark
16:58 17.01.2017.

super. mlaz nek bude 7 metara uvis, a predlažem još tri manduševca u blizini. i jedan kip bandića u maniti briselskog dječaka, nek p*ša po svima nama.