Ekskluzivno

Prvi smo ušli u kultni Kulušić. Evo kako klub izgleda nakon 13 godina

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
14.03.2015., Zagreb - Zagrebacki kultni klub Kulusic. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
14.03.2015., Zagreb - Zagrebacki kultni klub Kulusic. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
14.03.2015., Zagreb - Zagrebacki kultni klub Kulusic. Mladen Mitak. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
14.03.2015., Zagreb - Zagrebacki kultni klub Kulusic. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PXSELL
16.01.2015., Zagreb - U Hypo Event Centru odrzan je 62. Zagrebacki festival na kojem su nastupili brojni poznati izvodjaci. Tomo In der Muhlen. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
10.02.2015., Zagreb, kino Europa - Svecana premijera TV serije Crno bijeli svijet. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
DEV KULUSIC-EKONOMIJADA SNIMIO ROBERT ANICDEV KULUSIC-EKONOMIJADA SNIMIO ROBERT ANIC
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sandra Golemac
19.03.2015.
u 12:00
Prvi smo ušli u slavni klub u Hrvojevoj 6 nakon što je već dugih trinaest godina prazan i pod ključem
Pogledaj originalni članak

Ulaznice u klub uvijek su bile iste. Po cijeloj dužini imale su ženski prst s crveno nalakiranim noktom, a kada bi se otkinuo "kupon", nestao bi i nokat.

Na šanku je radio Štef. Klub su kolokvijalno zvali "Zebra" zbog crteža zebre s desne strane na prednjem dijelu kluba. Rodio se tamo glazbeni Novi val.

Klub Kulušić u Hrvojevoj ulici, naime, najpoznatiji je kao kultni klub rock'n'rolla osamdesetih godina prošloga stoljeća. EKV, Azra, Leb i sol, Film i Bijelo dugme samo su dio bendova koji su tamo često nastupali, ali i snimali albume uživo, koji se danas smatraju važnim dijelom povijesti jugoslavenske glazbene scene.

 

Davor Gobac prvi se put u Kulušiću skinuo na sceni, i to 1983. godine, što mu je kasnije postao zaštitni znak. Od 1987. do 1993. godine alfa i omega kluba bio je Tomo In der Mühlen, koji je s Tomom Ricovom vodio glazbene večeri Tom Tom Club.

Stanari su bili ogorčeni

– Promijenili smo koncept uvođenjem DJ-a nakon koncerata, odnosno htjeli smo zadržati publiku da ostane u klubu što dulje. Iz današnje pozicije, sve što smo onda napravili nije nešto, ali u ono doba to je bila revolucija ne samo za Hrvatsku nego i na svjetskoj razini jer koncertni klubovi i DJ klubovi uvijek su bili odvojeni. Ulaznice za Tom Tom Club rasprodale bi se i tjedan dana unaprijed, što je bilo nečuveno za klub u kojemu nema ničega osim DJ-a, tako da se program sve više okretao prema DJ-ima – komentirao je Tomo In der Mühlen te dodao da Kulušić danas ne bi imao smisla jer se nalazi u mirnom rezidencijalnom kvartu gdje bi susjedi pobjesnjeli kada bi se pojavio klub takve popularnosti.

I jedan od naših najpoznatijih rock-izvođača Davorin Bogović ima samo lijepa sjećanja vezana uz Kulušić.

– Bio je to baš lijep mali klub. Imao je odličnu akustiku, pa zato i postoje izvrsni albumi uživo dobrih i bitnih bendova koji su tamo svirali. Volio sam otići onamo, ali u vrijeme prije nego što su ga pretvorili u disko – istaknuo je Bogović.

S njime se slaže i većina stanara Hrvojeve ulice, kojima je život pokraj Kulušića devedesetih godina, kažu, bio – horor.

– Nikakva izolacija to nije mogla ublažiti. To su bile snažne vibracije i kuće su nam se počele raspadati jer su zvučnici u klubu bili na zidovima. Ljudi su stajali ispred i urlali do 3, 4 pa i 6 sati ujutro. Klub nije radio prema Zakonu o ugostiteljstvu. Održavali su se tamo i after partyji do podneva idući dan. To je bilo strašno. Nebrojeno smo puta zvali policiju – prepričala je Lidija Sorić, koja živi na 4. katu iznad Kulušića.

Jedan se susjed s trećeg kata, kaže, čak i preselio jer taj cirkus više nije mogao podnijeti.

Klub je zatvoren 2002., a Večernji je list istražio što je s tim prostorom danas i postoje li planovi za njegovo ponovno otvaranje. Prvi smo, nakon 13 godina pod ključem, ekskluzivno ušli u klub u kojem se prije 30-ak godina stvarala povijest, a danas zjapi prazan. Na stolovima i dalje stoje prazne boce i čaše, umjesto bine, za nastupe stoji kabina za DJ-a, a fasada je promijenjena u narančasto-plavu.

Preuzet će ga država?

U klub nas je uveo posljednji unajmitelj prostora, poduzetnik Mladen Mitak, koji je od 1994. do 1999. godine tamo vodio diskoklub, a danas se sudi s Gradom za naknadu štete, za povrat 6,5 milijuna uloženih kuna.

– Bio sam mlad, svidio mi se prostor i uložio sam u njega. No, lako je biti general poslije bitke. Potpisao sam ugovor s Gradom na pet godina i sve je bilo po zakonu, a oni su mi obećali i nakon toga produljiti ugovor. Dogovor nisu poštovali i klub je zbog toga zatvoren. A tu brojku od 6,5 milijuna kuna nisam izmislio ja, nego je izračunao sudski vještak – poručio je Mladen Mitak.

Za Kulušić ga, dodaje, vežu lijepa sjećanja.

– Uvukao mi se pod kožu, tako da mi je žao što je zatvoren. Mi smo u pola godine organizirali čak 60 koncerata – prisjetio se te dodao kako bi najbolje bilo od tog prostora danas napraviti neki vintage bar, ispuniti ga memorabilijama i u dogovoru s Turističkom zajednicom organizirati ture, jer ipak taj prostor, kaže, ima veliko značenje.

Priznaje kako je klub prijavio kao vjersku zajednicu "Preuzvišenog Srca Mladena Mučenika", ali kao dobru zezanciju, kaže, na samo tjedan dana. U tijeku je i dalje još jedan sudski postupak za povrat imovine prvim vlasnicima, odnosno sindikatima pošte i telekomunikacija.

Iz gradskog Ureda za imovinskopravne poslove kratko su poručili da ne mogu komentirati slučaj jer se vode sudski sporovi između Grada Zagreba i društva Selecta international d.o.o., no kako neslužbeno doznajemo, prostor Kulušića u Hrvojevoj 6 uskoro bi iz vlasništva Grada mogao prijeći u vlasništvo države.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

DP
dpluja
14:15 19.03.2015.

Ah,stara dobra vremena. Pošto sam stanovao u bivšoj Kulušićevoj ulici, Kulušić mi je bio zadnja postaja prije otić doma kada sam zaružio sa ekipom. Sječam se čak i redova za karte koje su se prodavale popodne a klub se otvarao navećer. Kasnije su ih počeli prodavati kada je i klub otvarao vrata.

DU
Deleted user
14:07 19.03.2015.

koji klinac bi tamo bio "mirni rezidencijalni kvart": tko želi mir, neka seli u belovar moravče, centri europskih gradova su stvoreni za rock'n'roll.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
01:51 22.03.2015.

klub su zvali zebra jer se zvao zebra prije neg je preimenovan u Kulusic. Ali to je bilo prije nego se novinarka dotepla v Zagreb, I nitko joj nije to rekel. Pa se ovak sramoti.