Obiteljski biznis u Orijentu

Kod nas je sve fino već 80 godina

25.11.2015., Zagreb - Slasticarnica Orijent u Maksimirskoj ulici je dobila plaketu Grada za 80 godina rada. Vlasnice, sestre Seherezada Sucevic i Murata Martelanc. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
26.11.2015.
u 10:00
Slastičarnicu su sestre, pravnica i ekonomistica, naslijedile od oca, a nedavno su od Ceha ugostitelja dobile priznanje za očuvanje tradicije.
Pogledaj originalni članak

Nemojte ništa zamjeriti, to vam je tako kad ste u kuhinji – lagano otresaju odjeću od brašna i predstavljaju se Šeherezada Sučević i Ildeza Martelanc. Osim specifičnih imena i ljubavi prema slatkom, dvije sestre veže i 80-godišnja tradicija slastičarnice Orijent, koju vode zajednički, a u nasljedstvo su je dobile od oca.

Suprug vodi račune

Za očuvanje tradicije u Maksimirskoj 34 nedavno su dobile i plaketu Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori, ali najveće priznanje diplomiranoj ekonomistici Ildezi i pravnici Šeherezadi njihovi su gosti.

– Kod nas je prava obiteljska atmosfera. Ja sam zadužena za recepte, sestra voli raditi s figurama, dok suprug vodi račune i radi s dostavom. U kuhinji imamo slastičare koji su s nama već gotovo dvadeset godina i time se posebno ponosimo – kaže Šeherezada Sučević, čiji se kolači, dodaje, rade na osnovi starih recepata ili pak na temelju onih koje su izdali svjetski poznati slastičari. Dakako, govori, Orijent svemu dodaje neki svoj štih. A svaka njihova slastica, objašnjava druga sestra, Ildeza Martelanc, radi se od samog početka upravo u slastičarnici.

– Kandiramo voće, pečemo graham kekse od kojih se radi cheesecake, radimo šlag od domaćeg vrhnja – nabraja slastičarka te dodaje kako se posebno ponose svojim sladoledom.

Kako i ne bi, ubacuje se Šeherezada, kada je upravo njime njihov otac i stvorio Orijent. Prodavao ga je na kupalištu na Savi dvadesetih godina prošlog stoljeća, a po njegovu receptu sestre ga rade i danas.

Vole nove okuse

– Volimo, doduše, isprobavati nove okuse, pa ga pravimo i od čokolade, kardamoma i cikle ili od kandiranih maslina – kažu sestre iz Orijenta, koje goste, zadnji dan posluživanja sladoleda u slastičarnici, njime i počaste. Sredina studenoga, znaju ljubitelji slastica, vrijeme je za besplatni domaći orijentalni sladoled, a sestre kažu da je sreću bolje podijeliti nego da propadne.*

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

AT
Atanazije
11:10 26.11.2015.

Oduvijek najbolja slastičarnica u gradu, dolazim ondje od djetinjstva, savršeni kolači izgledom i okusom, današnji sladoledi neusporedivi! Ostala je kvartovska slastičarnica, no možda je zato i toliko dobra.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
13:15 26.11.2015.

Divno je kad obiteljski obrt ide sa kolena na koleno i bore se protiv svih nekih lanaca u gradu...al kaj se tice slasticarna u tom je nas Agram nenadmasiv...jedna je boljsa od druge...tak to mora bit...

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
13:20 26.11.2015.

Slastičarnica u koju idem od djetinjstva :-). Jedino za čim žalim je stari izgled, koji je bio jedisntven i tako dobro pristajao uz ime. Danas bi s tim izgledom bili pravi hit.