običaj u Brdovcu

Kobasicama se trsje časti, a vinčekom Vinko slavi

Foto: Rajko Polić
trsek Vincekovo
Foto: Rajko Polić
trsek Vincekovo
Foto: Rajko Polić
trsek Vincekovo
Foto: Rajko Polić
trsek Vincekovo
23.01.2015.
u 18:08
Brdovečki vinogradi doživjeli su najveće promjene od svih bregi u Zagrebačkoj županiji
Pogledaj originalni članak

Zaprešićko-brdovečki bregi sve do slovenske granice možda su u Zagrebačkoj županiji glede vinogradarstva i vinarstva doživjeli najznačajnije preobrazbe.

Prvo su u mikroekološkim vinarskim uvjetima rasli velikaški dvorci i posjedi, nakon filoksere raširili se direktori, a u suvremeno doba pod vodstvom vinske udruge Trsek i njenih 130 članova te znanosti i stručnjaka na tudume se krenulo sjekirama. Na sunčane padine uz koje su po hrpicu stajskog gnoja (kako piše drinski kroničar Alojz Šoštarić) vukle kravice na zaprežnim kolima počele su se širiti table suvremenih vinograda i biranih sorti.

Foto: Rajko Polić

Zaprešić je dobio svoje vinogorje u zagorskoj podregiji, a savko-sutlanska dolina postala atraktivna i metropoli bliska turistička destinacija "po mjeri čovjeka“.

Tako je i Vincekovo postala spontana i masovna narodna fešta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.