INVENTURA Kvartovska tribina

Kino Kalnik bit će kulturni centar, uređuje se šetnica u Jelenovcu

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
20.04.2015., Zagreb - Trazeci njegovu prenamjenu Darinko Kosor sa suradnicima obisao je devastirane prostore bivseg kina Kalnik. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.02.2015., Zagreb - Roditelji i djeca koja idu u OS Kustosija i OS Vrapce vec godinama traze mini autobuse za prijevoz buduci da djeca moraju pjesaciti po opasnoj cesti od autobusne stanice u Kustosijanskoj do svojih kuca. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
18.02.2015., Zagreb - Vecernji list organizirao tribinu u mjesnom odboru Bartol Kasic, u Selskoj uluci. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
01.09.2015.
u 12:02
Za veće projekte koje financira Grad, kao za dvoranu u Mikulićima, dokumentacija u izradi
Pogledaj originalni članak

Kino Kalnik, potpuno derutan prostor kojem su prije 25 godina gravitirale tisuće Zagrepčana, do kraja godine trebalo bi krenuti u obnovu.

Početne grube radove, u koje ulazi rušenje unutarnjih zidova i izmjena krovišta, inicirat će gradska četvrt Črnomerec.

No, da se obnovi cijelo kino, potrebna su tri milijuna kuna, što bi se trebalo financirati iz gradske blagajne, no tog projekta u ovogodišnjem proračunu nema.

Suradnja s liječnicima

Projekt obnove kina već postoji, besplatno su ga izradili arhitekti s Črnomerca, koji žele da kvart konačno dobije mjesto za okupljanje. Kako kaže predsjednik Vijeća GČ Črnomerec Josip Jelić, u četvrti ne postoji kulturni centar koji bi služio svim tamošnjim stanovnicima, a to bi se dobilo obnovom kina Kalnik. Gradska četvrt pokrenula je i uređenje dječjeg igrališta u Ulici Graberje, nakon što su to zatražili građani na kvartovskoj tribini održanoj u veljači. U izradi je i projekt malonogometnog igrališta u istoj ulici, a realizirat će se iduće godine. Gotova je i dokumentacija za novu šetnicu od tri kilometra u park-šumi Jelenovac.

– Radovi kreću uskoro. Radi se o staroj šetnici koja je zatrpana zbog klizišta koje se pojavilo na jednom dijelu – kaže Josip Jelić. Pripremaju se i radovi na dječjem igralištu pokraj doma zdravlja na Prilazu baruna Filipovića.

– U suradnji s doktorima odlučili smo ga tamo napraviti kako bi se tamo mogli igrati i mali pacijenti i tako se osloboditi straha od liječnika. Naravno, igralište je namijenjeno i drugoj djeci iz kvarta – kaže Jelić. Zbog čestih prometnih nesreća pri spuštanju iz brdskih naselja, u rujnu će se postaviti i mjerači brzine u ulice Črnomerec, Vrhovec i Kustošijansku.

Novi drvored

Dobivena su i pozitivna mišljenja od svih gradskih ureda o raspisivanju arhitektonsko-urbanističkog natječaja za sportsku dvoranu u Mikulićima.

– Sportski klubovi nemaju gdje vježbati na području Črnomerca pa zagovaramo dvoranu koja bi se sagradila na gradskom zemljištu ispod Pongračeva dvorca koje se prema GUP-u nalazi u zoni sportske namjene – kaže Jelić. Novi će drvored sljedeće godine dobiti i Prilaz baruna Filipovića (južna strana od Vodovodne do Selske) te Kustošijanska ulica.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.