Entitetske vlade

Kazne za neplaćanje pruženih usluga i roba u dogovorenom roku

Kazne za neplaćanje pruženih usluga i roba u dogovorenom roku
01.06.2012.
u 09:34
Rokovi za naplatu pruženih usluga bit će smanjeni kako bi se spasila proizvodnja u velikoj krizi
Pogledaj originalni članak

Enitetske vlade RS-a i FBiH pokreću zajedničku inicijativu koja bi trebala rezultirati dogovorom da se skrate rokovi oko plaćanja u poslovnim transakcijama između poduzetnika i javnih poduzeća i proračunskih korisnika, koji su, zaključeno je, nedopustivo dugi i tjeraju privatni sektor u potpuni bankrot. Financijske obveze prema privatnicima, istaknuto je i na posljednjoj sjednici federalne Vlade, izvršavaju se kasnije nego što je uređeno ugovorom ili dobrim trgovačkim običajima.

Utvrditi rokove plaćanja

“Unatoč urednoj isporuci robe, odnosno pružene usluge, mnogi ispostavljeni računi plaćaju se znatno nakon ugovorenog roka pa je prosječno razdoblje naplate u BiH, prema podacima Eurostata, 104 dana, a često i mnogo dulje, izvijestilo je dužnosnike u Vladi FBiH Federalno ministarstvo trgovine. Takva zakašnjela plaćanja negativno utječu na likvidnost i otežavaju financijsko poslovanje poduzetnika, odražavaju se na njihovu konkurentnost i profitabilnost, a rizik je znatno veći u razdoblju gospodarskog pada, kada pristup financiranju postaje sve teže. Ovaj problem je posebno prisutan u poslovanju domaćih proizvođača i velikih, mahom inozemnih, kompanija koje, koristeći svoju moć na tržištu, uz nametanje raznih uvjeta za plasman i pozicioniranje domaće robe, dobavljačima nameću i duge rokove plaćanja ili probijaju rokove bez ikakvih sankcija”, stoji u informaciji Ministarstva trgovine FBiH.

Zakon za cijelu BiH

Po ugledu na dobra iskustva susjednih zemalja, koje su donijele posebne propise kojima uređuju rokove ispunjenja novčanih obveza i pravne posljedice zakašnjenja s ispunjenjem novčane obveze, i entitetska ministarstva trgovine uz pomoć vlada regulirat će ovo područje zakonskim rješenjima koje će ići na ruku privatnom sektoru. U informaciji Vlade Federacije BiH stoji kako je na sastanku federalnog ministra trgovine Milorada Bahilja i ministrice trgovine i turizma RS-a Gorane Zlatković, koji je održan u Banjoj Luci 19.ožujka. 2012. godine, vezano za međuentitetsku harmonizaciju propisa iz oblasti trgovine, otvoreno je i pitanje neurednog plaćanja trgovaca prema dobavljačima. Razmatrajući regulativna rješenja u susjednim zemljama, tada je zaključeno da bi slično rješenje bilo potrebno donijeti i u BiH, te da će ministri pokrenuti takve inicijative prema entitetskim vladama. Zbog kašnjenja u plaćanju, privatnici imaju problem s likvidnošću.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.