OTKRIVAMO

Tko su desne ruke zagrebačkih kandidata? Dva arhitekta, bivši ministar ali i event menadžerica

12.05.2021.
u 11:21
Zamjenica od Vesne Škare Ožbolt Kristina Sušac s 25 godina najmlađa je, a drugi kandidati razlikuju se po struci i iskustvu...
Pogledaj originalni članak

Rodila se nekoliko mjeseci nakon Oluje. Diplomirala je prošlog ljeta, a već najesen zaposlila se na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije kao doktorandica na Zavodu za tehnologiju nafte i petrokemiju na projektu financiranom iz EU fondova. Kristina Sušac najmlađa je među kandidatima za zamjenika gradonačelnika, a pobijedi li njezina “šefica” Vesna Škare Ožbolt na izborima, pokrivat će područja ekologije, otpada i sporta.

– Otkad znam za sebe, bavim se sportom. Pola godine svirala sam violončelo, ali je onda profesor nazvao roditelje i rekao: “Bolje da kćer vratite u sport” – govori 25-godišnjakinja koja je tijekom studija igrala i futsal za Sveučilišnu ligu, a njezina je ekipa osvojila i prvo mjesto na svjetskom natjecanju.

U predstavljanju u videu objavljenom na Facebook stranici V. Škare Ožbolt spominje i rektorovu te dekanovu nagradu, ali i objašnjava kako misli olakšati život mladima i djeci, govori o besplatnom pokazu za đake, studente i umirovljenike, sufinanciranju izvannastavnih aktivnosti... No nije ona jedina kandidatkinja za zamjenicu rođena devedesetih. Nezavisni kandidat za gradonačelnika, poduzetnik Željko Tokić, uz sebe ih ima dvije, Brunelu Mariju Rajilić i Tenu Tuzlu, koja je od K. Sušac starija tek desetak dana. Kandidatkinju rođenu 1991. ima i MOST-ov Zvonimir Troskot, koji je Dajanu Paušić Podhraški predstavio kao mladu poduzetnicu i vlasnicu respektabilnog brenda koja je radila i u EU parlamentu, a svojim će iskustvom pomoći, kako je rekla, upravo poduzetnicima jer zna kakvi ih problemi tište.

Među ostalim kandidatima za zamjenika gradonačelnika ima ljudi koji se zaista razlikuju po godinama, struci i iskustvu pa se za tu titulu natječu i operna pjevačica, glumac i drugi kulturnjaci, a ima i doktora, ekonomista, arhitekata... No počnimo s onima koje smo već spomenuli, točnije s njihovim kolegama u utrci za “drugog čovjeka” grada. Zamjenik V. Škare Ožbolt je i Ivan Slade Šilović koji ima više od 20 godina iskustva u digitalizaciji zdravstvenih i farmaceutskih sustava, radi u japanskoj tvrtki Shimadzu Europe, koja proizvodi analitičku i mjernu opremu te velike medicinske uređaje, a ujedno je predsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva. On će pak biti zadužen za digitalizaciju i informatizaciju Gradske uprave i Holdinga, čime će se, kako je istaknuo, preko pametnih algoritama i umjetne inteligencije predvidjeti javna potrošnja Grada, kao i potrošnja građana i kućanstava. Istim bi algoritmima pratili i promet kako ne bi bilo gužvi, a digitalizirali bi i područja kulture, turizma... Troskotu bi pak, da pobijedi na izborima, desna ruka bila i event menadžerica Iva Rem, koja se od djetinjstva bavi glazbom te pjeva u poznatim zagrebačkim zborovima pa bi se, logično, bavila kulturom. U tom se djelokrugu vidi i Tokićeva starija zamjenica, PR-ovka Brunela Marija Rajilić, koja je bila angažirana na raznim manifestacijama, poput Cest is d’besta, Adventa ili Food Film Festivala. Druga zamjenica, Tena Tuzla, apsolventica je novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, a niz se godina bavi pravima životinja te ekološkim pitanjima pa bi to bio njezin resor.

Kulturu i zdravstvo pokrivale bi zamjenice HDZ-ova kandidata Davora Filipovića. Iva Hraste-Sočo diplomirala je solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji, 1989. primljena je u stalni angažman Opere zagrebačkog HNK, a trenutačno obnaša dužnost posebne savjetnice ministrice kulture i medija.

Mirjana Kujundžić Tiljak, pak, profesorica je na Medicinskom fakultetu i ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”. Prva bi po uzoru na Beč obnovila baštinu i muzeje, ali i sagradila drugu scenu HNK u Adžijinoj ulici te centre za kulturu po kvartovima, a druga će raditi na kvalitetnijoj i pristupačnijoj zdravstvenoj skrbi.

Svog čovjeka, odnosno ženu za kulturu ima i čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro. Ana Lederer, bivša intendantica HNK, bila je kratko vrijeme u trenutačnom sazivu gradske vlasti i pročelnica Ureda za kulturu, a nakon što su se Neovisni za Hrvatsku razišli s Milanom Bandićem, ostala je zastupnica u Skupštini. Rješavanjem problema otpada bavio bi se Škorin drugi zamjenik Slaven Dobrović, koji je kraće razdoblje bio i MOST-ov ministar zaštite okoliša, nakon čega je obnašao dužnost saborskog zastupnika.

Dvoje kandidata za gradonačelnika, Tomislav Tomašević i Jelena Pavičić Vukičević, odlučili su za svoje zamjenike odabrati arhitekte, Luku Korlaeta i Otta Barića. Korlaet je docent na Arhitektonskom fakultetu koji je doktorirao na temu stambenih politika, a koordinator je i izrade kataloga projekata tipskih zgrada namijenjenih obnovi Sisačko-moslavačke županije, pohvalio ga je Tomašević. Usto je koautor zgrada u kojima se nalaze neki od najluksuznijih zagrebačkih stanova. Poslove projektiranja objekata u Veslačkoj i na Jordanovcu radio je za grupu Alfastan, a u nekretninama koje je projektirao s kolegom kvadrat stana među najskupljima je u metropoli.

Arhitekt Otto Barić, sin poznatog nogometnog trenera i njegov imenjak, također je gradio po cijeloj zemlji, među poznatijim projektima su mu Zagreb Tower i Ban centar, trenutačno u Splitu završava najviši neboder u Hrvatskoj, a njegova je rukometna arena niknula i u Dohi. Tomaševiću je pak prva zamjenica Danijela Dolenec, izvanredna profesorica na Fakultetu političkih znanosti, a ona će se, kako je obećala, fokusirati na preustroj funkcioniranja gradske uprave, jačanje i razvijanje partnerskog upravljanja s građanima te osnaživanje Zagreba kao sveučilišnog i centra inovacija. Desna ruka Jeleni Pavičić Vukičević bit će pak pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Donedavni kolege iz Skupštine, Renato Petek i Marko Torjanac, zamjenici su SDP-ovu Jošku Klisoviću te kandidatkinji GLAS-a i Demokrata Anki Mrak Taritaš. Torjanac bi, zahvaljujući dugogodišnjoj glumačkoj karijeri, trebao unaprijediti zagrebačku kulturu, a drugi je zamjenik, koji je zbog te funkcije odustao od utrke za gradonačelnika, doktor Mirando Mrsić.

Peteka je pak Klisović izabrao upravo zato što je stalno prozivao aktualnu vlast te ga je predstavio kao “dokazanog borca protiv korupcije u Zagrebu”, a druga zamjenica, ekonomistica Dina Vasić, savršeno se uklapala u njegovu sliku jer mu je glavni prioritet “srediti financije i obračunati se s korupcijom”.

– Grad treba početi koristiti gradsku imovinu kako bi napunio svoju riznicu, stabilizirao financije i potencijalno smanjio fiskalno opterećenje građana. Sadašnje upravljanje gradskom imovinom je kao da ste kupili auto, za njega plaćate sve obaveze, ali ga ne vozite, stoji parkiran u garaži – objasnila je svoje viđenje gradskih financija.

Tim sektorom bavit će se i Davor Huić, dugogodišnji predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa i prvi od dvaju zamjenika FOKUS-ova Davora Nađija. Drugi je Mario Kolar, zaposlenik Carinske uprave. – Već 27 godina radi kao viši inspektor te dolazi kao završni adut koji upotpunjuje našu sinergiju iskustva u lokalnoj samoupravi, poduzetništvu i javnom sektoru – rekao je Nađi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

TO
ToVuS
19:37 12.05.2021.

MI HRVATI smo za Škoru a lijevica i hdzSdss mogu za koga hoće.

DO
doktorica
08:25 13.05.2021.

ekipa od Tomaševića će sigurno"delati",sve face sa Politologije

Avatar trooso
trooso
19:25 12.05.2021.

sve bi to kruha bez motike