trening u japanu

Kalinić u Japanu uči što i kako kad se aktivira klizište

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Kalinić u Japanu uči što i kako kad se aktivira klizište
25.07.2013.
u 11:39
Sustav ranog upozoravanja bit će jedinstven u Hrvatskoj. Omogućit će pravodobno obavještavanje i evakuaciju stanovništva u slučaju sloma klizišta te poduzimanje preventivnih mjera na klizištu
Pogledaj originalni članak

Pavle Kalinić, šef Ureda za upravljanje u hitnim situacija, u Japanu uči kako pravodobno i točno alarmirati građane u slučaju aktiviranja klizišta.

Riječ je o bilateralnom japansko-hrvatskom projektu pod nazivom  „Identifikacija rizika i planiranje korištenja zemljišta za ublažavanje rizika klizanja i bujica u Hrvatskoj“. Trening traje pet dana, a cilj mu je upoznavanje s primjenom i instaliranjem sustava ranog upozoravanja stanovništva od opasnosti od klizišta.

Upravo ovakav sustav instalira se i razvija na najvećem klizištu u Hrvatskoj i Zagrebu, na klizištu Kostanjek. Sustav ranog upozoravanja biti će jedinstven u Hrvatskoj jer će omogućiti pravodobno obavještavanje i evakuaciju stanovništva u slučaju sloma klizišta i ono što je još važnije, omogućit će pravodobno poduzimanje preventivnih mjera na klizištu, priopćili su iz Ureda. 

Kalinić će u Japanu obići i dva najopasnija klizišta: Takisaka, čiji slom bi poplavio grad Niigatu koji je veličine Zagreba te klizište Shimekake, kao i obilazak centra za kontrolu rijeke Agano.

>>Obitelj Petan: Iz klizeće kuće sele se u novi stan u Sopnici

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.