Futuristički izgled

Kako će Zagreb izgledati u 2050. godini? Pogledajte ovu viziju

Foto: ''
'kugla_nnn_gra_240513'
Foto: ''
'tramvaj_nnn_gra_240513'
Foto: ''
'rasvjeta_nnn_gra_240513'
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
'20.05.2013., Zagreb - Studentice FER-a Petra Mesaric i Anja Miksic koje ce prezentirati projekt Zagreb 2050. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Foto: ''
'rasvjeta2_nnn_gra_240513'
25.05.2013.
u 08:44
Mi smo predvidjeli i futurističke tramvaje na kat, izgradila bi se i nova podzemna željeznica u koju bi se postavile vjetroturbine koje bi skupljale energiju za napajanje vlakova, kaže apsolventica Anja Mikšić.
Pogledaj originalni članak

Gledali ste milijun SF filmova. Neka vam oni budu inspiracija. Tim riječima mentori i profesori Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Slavko Krajcar i Nenad Debrecin, svojim studentima dali su prve upute kako napraviti projekciju Zagreba u 2050. godini.

Idealan grad

A njih 20 prihvatilo je izazov. Sagradili su idealan grad na Savi, a najvažnije od svega, pronašli su rješenja da bude i energetski učinkovit.

– Projekt smo podijelili u tri grupe i svatko je rješavao svoj problem. Mi smo dobili temu "Zagreb na Savi", a prvo što smo napravili u svojoj viziji je da smo na rijeku postavili šest hidroelektrana, na potezu od Podsuseda do Savskog mosta – ispričala je početke avanture apsolventica Petra Mesarić uz koju su marljivo radili i kolege Katarina Knezović, Anja Mikšić, Boran Morvaj, Krunoslav Šokić i Mate Vukić.

Jedna od elektrana bila bi na Prečkom, a ona bi regulirala tok Save, branila ga od poplava, zbog čega bi se nasip uz rijeku moglo i maknuti. A postavili bi se i solarni kolektori koji bi skupljali energiju za potrebe naselja.

– Dobilo bi se sto metara novog prostora uz Savu. Tu smo planirali gradnju niskoenergetskih, pametnih zgrada. One bi mogle koristiti energiju iz rijeke, ali i iz drugih izvora – dodala je studentica.

Energija svuda

Nisu zanemarili ni prometna rješenja. Tako bi grad kroz 40 godina prema njihovoj viziji mogao dobiti cestovne vlakove, nove zaobilazne ceste i mostove na hidroelektranama.

– U planu je korištenje javnog gradskog prijevoza, sistema rent-a-bike, kao i automobila na struju. No, mi smo predvidjeli i futurističke tramvaje na kat, izgradila bi se i nova podzemna željeznica u koju bi se postavile vjetroturbine koje bi skupljale energiju za napajanje vlakova – dodala je apsolventica Anja Mikšić. Energija bi se skupljala diljem grada, a za to su također donijeli svoja rješenja. Jedno od njih su i solarna drveća koje bi postavili na Jelačić placu.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.