ZABRANA PUŠENJA Najteži financijski udarac mogli bi doživjeti ugostitelji

Kafićima promet mogu spasiti jedino terase

08.11.2008.
u 00:18
Pogledaj originalni članak

Ne mareći mnogo za Zakon o zabrani uporabe duhanskih proizvoda koji je jučer stupio na snagu, Zagrepčani su tijekom dana i dalje opušteno uživali u dimu cigareta u omiljenim kafićima. Ondje će biti zaštićeni još šest mjeseci koliko je zakonski rok prilagodbe na nepušački režim, no nakon toga pušenje će biti zabranjeno i u kafićima. A što će učiniti kako bi spasili posao i ponudili gostima pušačima barem nekakvo rješenje, upitali smo ugostitelje.

Pušače u podrum
– Nismo još ništa odlučili. Kad prođe pol godine, pušače ćemo smjestiti na terase, a onda ćemo se dogovoriti hoćemo li im ili nećemo osigurati neku posebnu prostoriju – objasnili su konobari s Cvjetnog trga. Nadogradnja dodatnih prostorija u kojima će pušači imati poseban ulaz i jaku ventilaciju nikome nije pala na pamet, jer kažu da im Zakonom nije dopušteno nakon isteka prilagodbe u takvoj prostoriji točiti piće ili posluživati hranu.

– To se jednostavno ne isplati. Bolje je da su pušači na terasama, a unutar kafića da zabranimo pušenje – razmišlja konobar Ivan iz Medulićeve ulice.

– Planiramo pušače smjestiti u podrum gdje imamo klub. Ondje nikome neće smetati, a prostorija je i vratima odvojena od nepušača – rekao je konobar A. B. iz Bulldoga, poznatog okupljališta zagrebačkih šminkera. Jarun kao meka zabave terase drži kao svoj as u rukavu, no vlasnici ostalih diskoteka morat će pušače potjerati da cigaretu zapale na ulici.

– Pušači će moći pušiti samo ispred kluba, jer je on u podrumu, pa ne može zadovoljiti sve zakonske zahtjeve – rekao je Adnan Mehmedović iz Gjure.

Zakonu koji cigaretu brani ispred odgojnih, obrazovnih i zdravstvenih ustanova narugali su se jučer građani, pa su cigaretu palili gdje god su stigli.

– Upozorenje smo izvjesili na oglasnoj ploči, ali roditelji su ga zanemarili i s cigaretom u ustima dolazili po djecu. Bilo me strah reći im da ne smiju pušiti ni ispred vrtića jer nikada ne znate kako će netko reagirati – rekla je spremačica Zuhra Hazarević.

Pokraj kante za smeće
Iako ih zakon obvezuje, pepeljare nisu maknuli ni zaposlenici KB Sestara milosrdnica, ni Doma zdravlja Centar.

– Na kraju će nas pušače natjerati da pušimo uz kante za smeće – komentirala je Tatjana Šuput, koja će ubuduće tražiti “rupu” u kojoj će u miru moći guštati u cigaretu. Da zakon neće smanjiti broj pušača, uvjeren je i konobar Branko koji predlaže da kutija cigareta košta 50 kuna.

Pogledajte na vecernji.hr