SKLOPLJEN POSAO

Jure Radić prodao prvi kat Ban centra 'ambasadi' Europske unije

Foto: 'Grgo Jelavic/PIXSELL'
'05.04.2011., Hotel Dubrovnik Palace, Dubrovnik - Brownov Forum o trgovinskoj razmjeni i ulaganjima SAD-a i zemalja jugistocne Europe. Organiziraju ga Ured predsjednika RH, veleposlanstvo SAD-a, vlada
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
'07.12.2012., Zagreb - Na Ban centru koji se gradi u Cesarcevoj ulici radnici na vrhu zgrade postavljaju stakleno kroviste. Zbog velike visine i opasnosti od pada na tom teskom i zahtjevnom poslu, pov
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
'13.11.2012., Zagreb - Obilazak Ban centra, novog luksuznog stambeno - poslovnog objekta u samom centru grada, na uglu Cesarceve i Kurelceve ulice. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
'13.11.2012., Zagreb - Obilazak Ban centra, novog luksuznog stambeno - poslovnog objekta u samom centru grada, na uglu Cesarceve i Kurelceve ulice. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
'13.11.2012., Zagreb - Obilazak Ban centra, novog luksuznog stambeno - poslovnog objekta u samom centru grada, na uglu Cesarceve i Kurelceve ulice. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
10.12.2012.
u 12:00

Detalji ugovora još se ne znaju, ali sigurno je da će EU podići cijenu nekretnine
Pogledaj originalni članak

Informaciju da će se administracija Europske unije useliti u elitni nekretninski projekt u središtu Zagreba Večernjem listu neslužbeno su potvrdili i izvori iz Europske komisije i izvori iz tvrtke Institut građevinarstva Hrvatske (IGH), koja je suvlasnik projekta. Riječ je o nekima od najskupljih kvadrata u Hrvatskoj, s obzirom na to da je Ban centar rijedak projekt novogradnje u najužoj staroj jezgri Zagreba. Doznajemo da će europska administracija koristiti cijeli prvi kat kompleksa koji se prostire na 1440 četvornih metara.

Posebna arhitektura

Delegacija Europske unije seli se iz prostora na Trgu žrtava fašizma, a od 1. srpnja, kada bi Hrvatska trebala postati 28. članica Europske unije, prostore će koristiti Reprezentacija Europske unije. Naime, Delegacija se gasi i zamjenjuje Reprezentacijom, kao i u svim ostalim državama članicama Europske unije. Iako je s više strana potvrđeno da se Delegacija seli u Ban centar, nisu poznati detalji o eventualnom ugovoru ili o cijeni prostora. Poznato je i potvrđeno da se ubrzano radi na izmjenama projekta i da se Delegacija namjerava koristiti i dijelom prizemnog prostora. Investitori očekuju da će novi stanar podignuti cijene njihova kompleksa.

Do useljenja zgradu će se prilagoditi potrebama europske administracije. Tako će jedan od četiri ulaza u Ban centar biti rezerviran za predstavništvo Europske unije, a investitor mora osigurati i uvjete za posebnu zaštitu i mjere osiguranja Reprezentacije.

Ban centar je poslovno-stambeni kompleks samo za najbogatije. U gradnji su korišteni materijali koji su presedan na hrvatskom tržištu, pa je tako pročelje izrađeno od posebnog stakla što je jedinstven primjer u hrvatskoj arhitekturi. Osim poslovnih prostora Ban centar uključuje i 66 stanova, od garsonijera do dvoetažnih stanova. Na zadnja dva kata šestokatnice smješteno je pet stanova površine oko 300 četvornih metara među kojima dva stana imaju i bazen. U svim je stanovima ugrađen sustav takozvanog pametnog upravljanja što znači da se svjetla, elektronika ili klimatizacija mogu paliti i putem pametnog telefona. Nisu prodane sve stambene jedinice, ali je potražnja velika, rekli su nam investitori. Cijena stanova bila je u rasponu od 5300 do 7000 eura po četvornom metru. U Ban centar prvi bi se stanari trebali useliti iduće godine.

Garaže rasprodane

Kompleks uključuje i maloprodajne i ugostiteljske prostore koji se prostiru na više od 4900 četvornih metara. Prodana je ili iznajmljena većina prostora, što nije iznenađenje s obzirom na to da je riječ o lokaciji na Trgu bana Jelačića. Inače, u Ban centar uloženo je oko 70 milijuna eura, a projektirao ga je tim arhitektonskog ureda Tholos: Svebor Andrijević, Otto Barić i Senka Dombi. Tvrtki IGH i Zagrebačkoj banci koji su počeli gradnju projekta 2010. godine, nakon zastoja u gradnji projekta, pridružila se i Stipić grupa.

Nakon potpisivanja ugovora kojim je novi partner preuzeo 42,49 posto projekta, IGH je ostao vlasnikom 37 posto Ban centra dok Zagrebačka banka drži 15 posto, a manji partner Reinvest svega pet posto. Prostire se na više od 33 tisuće bruto površine, a uključuje i pet etaža garaže sa 298 parkirališnih mjesta. Garaže su rasprodane, objavljeno je ranije iz Stipić Grupe. To su bile najskuplje garaže u Hrvatskoj, a postizala se cijena od čak 3800 eura. To je bila najveća cijena za parkirališna mjesta koja su se prodavala za cijenu od 3200 do 3800 eura, što je više od cijene elitnih kvadrata stambenog prostora u središtu grada.

Europska unija u Hrvatskoj bila je prisutna kroz Ured posebnog izaslanika Europske komisije do 2000. godine, kada je uspostavljena Delegacija EK. Od prosinca 2009., kada je Lisabonski ugovor stupio na snagu, institucija se naziva Delegacija EK u Republici Hrvatskoj.

>> Luksuzni Ban Centar u Zagrebu - Pogled iz stana na katedralu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

KR
kristov
13:58 10.12.2012.

Kada bi mi poklanjao stan, uz obvezu stanovanja, ja u to ruglo ne bih ušao! Pitam one koji su dali dozvole za ono čudovište u staroj jezri podno zidova katedrale, koliko oni imaju smisla ili su smisao pronašli u količini novaca za komunalnu naknadu i druge doprinose uz ponešto šuškavih novčanica u modrim kuvertama.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
12:34 10.12.2012.

Koje gluposti mi radimo,...cijena stana od 5500-7000 Eura,....da ti pamet stane. Na ovakve ludorije treba staviti porez 100%.

UM
Umjereni
13:15 10.12.2012.

Glupost je samo to što neki ne razumiju da ne živimo u komunizmu i da ima onih koji su tu cijenu spremni platiti. Prema tome, zašto njih sprečavati da kupe ono što žele?