Izmislila eko sustav

Izum 15-godišnje Nives osvojio zlato u Americi

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Izum 15-godišnje Nives osvojio zlato u Americi
22.06.2012.
u 11:00
Sustav za dezinfekciju kamiona za smeće predstavljaju dvije štrcalice koje suhim sprejom dezinficiraju bubanj i unutrašnjost kamiona
Pogledaj originalni članak

Poseban ekosustav ugradnje u kamione za smeće donio je prošli tjedan mladoj Nives Knezović zlato na 27. INPEXU, najvećoj američkoj izložbi inovacija i novih proizvoda u Pittsburghu. Učenica osmog razreda iz OŠ Antuna Mihanovića oduvijek se zanimala za tehničke predmete pa joj ovo nije prva nagrada, međutim, jest prvo međunarodno zlato.

Zlato među 1800 izložaka

– Problem onečišćenosti najviše je izražen u velikim gradovima pa sam, na inicijativu profesorice i mentorice Dijane Karačić, počela raditi na ovom sustavu. To su dvije štrcalice koje pomoću suhog spreja dezinficiraju i steriliziraju bubanj te unutrašnjost kamiona. Također, sprej je nefreonski, tako da štiti atmosferu – objasnila je Nives, koja je kao mlada inovatorica odnijela zlato među 1800 izložaka iz SAD-a i 20 država iz cijelog svijeta. Inače, INPEX je tip izložbe na kojoj se prikazuju proizvodi koji su spremni za tržište. Za Nivesin proizvod bilo je najviše zainteresirano američko tržište pa su tako pregovarali sa San Francisom te Chicagom.

No tvrtke hrvatskog tržišta jednako su zainteresirane.

Praktično i ugradljivo

– Trebali bismo uskoro pregovarati s Gradskom čistoćom te Hrvatskom gospodarskom komorom – otkrila je mentorica Dijana Karačić. Za izložbu počeli su se pripremati u listopadu prošle godine, a prototip, maleni model kamiona za smeće, na kojem su prikazali kako sistem funkcionira, bio je potpuno gotov poslije dva mjeseca. – Sustav je praktičan i lako ugradljiv u sve tipove vozila, a njime se može upravljati ručno i automatski – rekla je Karačić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
11:14 22.06.2012.

Mislim da bu bandić taj eko-sustav - popljuval...

AN
Antidominium
11:15 22.06.2012.

Čačiću, Liniću, pročitajte ovo! Odlična prilika da se pokrene dio očajnoga hrvatskoga gospodarstva. Ipak me strah da se kod nas ne isplati proizvoditi pa će mnogo pametniji i fletniji iskoristiti priliku!