Od danas u CeKaTeu

Izložba o ružnim i lijepim zgradama u Stenjevcu

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Izložba o ružnim i lijepim zgradama u Stenjevcu
20.10.2015.
u 12:00
Cilj je serije izložbi, kažu autori Toni Bešlić i Nikola Šimunić, skrenuti fokus s proučavanja arhitekture u centru grada na periferiju
Pogledaj originalni članak

Priča koja u pregledima zagrebačke arhitekture ponekad padne u drugi plan bit će ispričana na izložbi fotografija "Arhitektura gradskih četvrti/Stenjevec – od daleke periferije do (gotovo) pravoga grada", u kojima su motiv prepoznatljive građevine u kvartu. Izložba je otvorena od danas u Centru za kulturu Trešnjevka, a njen autor Toni Bešlić, inž. arhitekture, najavljuje da će biti prikazana prepoznatljiva arhitektura kvarta bez obzira na kvalitetu.

– Među manje kvalitetne građevine u kvartu Stenjevec ubrojio bih centar Antunović jer koristi estetiku staru 40 godina, a detalji i kompozicija općenito su loše izvedeni. S druge strane, ima i dobre arhitekture kao što su kuće na Pavlenskom putu, koje koriste suvremeni dizajn i omogućavaju protočan pješački promet. Cilj je izložbe prikazati fotografije građevina koje su nastale u zadnjih 20 godina u kvartovima koji inače nisu prva stvar koje se ljudi sjete kada čuju pojam 'zagrebačka arhitektura' – kaže Bešlić.

Ovo nije prva izložba iz serijala, ljetos je organizirana slična koja se fokusirala na Trešnjevku, a Bešlić najavljuje da će na proljeće biti izložene fotografije Maksimira, prema istim kriterijima.

Autor fotografija, akademski kipar Nikola Šimunić smatra da je dinamika razvoja 'perifernih' kvartova, kao što je Stenjevec, zanimljivija od centra grada.

– Sve što je novo doprinosi razvoju grada, međutim situacija je takva da nema urbanističkog plana, treba više raditi na uređenju gradskog prostora – upozorava na divlju gradnju Šimunić. Izložba u CeKaTeu može se posjetiti do 6. studenog, a ulaz je besplatan.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.