protunapad plesača

Ivana, Petra, Martina.... žele plesati na razminiranim poljima

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
montažstroj (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
montažstroj (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
montažstroj (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
montažstroj (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
montažstroj (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
montažstroj (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
montažstroj (1)
01.02.2013.
u 17:00
Projekt je počeo radionicama na kojima se prijavljeni upoznaju s pirotehničarima te stradalnicima nakon minskih incidenata
Pogledaj originalni članak

One su odvažne i neustrašive. I žele plesati za Hrvatsku slobodnu od mina. One su Ivana Pavlović, Petra Chelfi i Martina Tomić. Njihovo je životno zvanje – profesionalne plesačice suvremenog plesa. No, mogle bi postati i hrvatske junakinje.

Rizičan projekt

Riječ je o projektu Montažstroja pod nazivom “Protunapad”, u sklopu kojeg će se testirati sigurnost 12 razminiranih lokacija diljem zemlje, što će rezultirati dokumentarno-igranim filmom. Montažstroj je u potrazi za sedam hrabrih plesača koji će u dvije godine svojim plesom na razminiranim područjima zagovarati pravo na slobodu kretanja. Projekt je počeo ovaj tjedan edukativnim radionicama na kojima se dvadesetak prijavljenih plesača upoznaje s pirotehničarima, stradalnicima nakon minskih incidenata te specifičnostima minskog problema u zemlji.

– Prijavila sam se zbog iskustva, putovanja diljem zemlje i upoznavanja ljudi. No, moram priznati, na radionici sam naučila puno toga zbog čega mi se razvio sve veći strah, ali ujedno i motivacija. Nije bilo lako slušati razna iskustva stradalnika, no zbog toga još više želim sudjelovati i doprinijeti nečemu – kazala je Ivana.

Za ovaj “bombastični” projekt prijavilo se više žena nego muškaraca.

– Čudno je svima kad im kažem za projekt. Kao, plesat ću na sigurnim područjima da testiram jesu li možda nesigurna. Nisam još svoje bližnje upoznala s detaljima, jer zapravo, i ja tek sada učim što i kako će se raditi – objasnila je Petra te istaknula kako sudjelujući u radionicama ima još veću želju da bude dio ovog rizičnog projekta.

Htjeli su odustati

Petina hrvatskog stanovništva živi u blizini minski sumnjivog područja i vjerojatno se ne osjećaju sigurno u kada iziđu iz svojih domova.

– Odabrali smo problem mina jer je zanemaren. O tome se priča samo kad netko nastrada, a tada je prekasno. Montažstroj se inače bavi društvenim problemima pa nam se ostavština ratnih razaranja, od koje i danas stradaju nevini, učinila kao logičan odabir – poručila je producentica projekta Hana Grgić.

Plesači koji su se prijavili priznali su kako im je nekoliko puta prošlo kroz glavu da odustanu od “Protunapada”.

– Strah je prisutan i mislila sam odustati, ali uz ples će sve biti lakše – smatra Martina.

Radionice završavaju sutra javnom tribinom u 18 sati u Tribini grada Zagreba

>>Neobičan projekt: Razminirana polja kao plesni podij

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MA
matera
20:10 01.02.2013.

Budale ! Samo će stradati !! I razminirano područje nikad, NIKAD nije 100% čisto.... ne slutim dobro !

NO
nonasur
23:21 01.02.2013.

Bravo, bravo, bravo! Stvarno je sramota da nam zemlja još nije čista od mina! Iako je država trošila po 100mlrd kn godišnje, ali se za ovo nije našlo...