robokup Natjecanje

Imaju tek 11 godina i već su majstori 
u robotici

Imaju tek 11 godina i već su majstori 
u robotici
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sandra Golemac
02.02.2015.
u 13:00
Osnovnoškolci su sami osmislili i programirali robote za natjecanje
Pogledaj originalni članak

Oni svoju maštu pretvaraju u djelo.

Super je, kažu, osjećaj kada napraviš nešto svoje. Spajaju likovnu umjetnost, tehničku kulturu i programiranje u jedno. Imaju tek 11 godina i već su pravi majstori u robotici. Una Corazza, Una Isajbegović i Sven Palac iz Osnovne škole Gustava Krkleca pobjednici su 8. Robokup natjecanja koje se u subotu održalo u OŠ Matije Gupca.

Tri kategorije

Ukupno 34 ekipe učenika od petog do osmog razreda, iz šest županija te jedna iz Bosne i Hercegovine, natjecale su se u tri kategorije: strujni krugovi, konstrukcija i programski zadatak te mobilni robot.

– Ovo nas je iznenadilo. Nismo mislili da ćemo biti tako dobri u sve tri kategorije. Fantastičan je osjećaj biti najbolji među toliko natjecatelja – uzbuđeno su poručili pobjednici iz OŠ Gustava Krkleca.

Sven obožava automatiku, a lani je sudjelovao na Državnom natjecanju mladih tehničara. Želi se, kaže, time baviti i dalje. Una Isajbegović odlična je matematičarka, a Una Corazza bit će gimnastičarka.

– Jako sam ponosan na njih. Sve su to odlični učenici koje čeka svijetla budućnost – poručio je njihov mentor Josip Jurić.

Natjecanje organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Proljetni kamp

– Izvan natjecateljskog dijela pridružila nam se mala ekipa iz Dječjeg vrtića Zvončić, pa je najmlađi među nama bio jedan petogodišnjak. A svjetleće krijesnice izrađivala su djeca s Downovim sindromom koja su bila naši gosti na ovogodišnjem natjecanju – rekao je Bojan Floriani iz Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Pobjednička ekipa iz OŠ Gustava Krkleca za nagradu je, od sponzora natjecanja, dobila elemente za robotiku te proljetni kamp u Kraljevici.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

VL
vlatx
00:07 29.07.2015.

Da se malo više uloži angažmana i truda bilo bi i puno više djece koja bi se time bavila. Ovako očekivati od djeteta koje je tek krenulo u prvi razred da razmišlja poput "odrasle" osobe i sama traži nešto a još nije ni upoznalo školu je ipak malo iznad njegovih mogućnosti koliko god ono bilo bistro i pametno. Kao i do sada i ovdje se pojavljuje fenomen iz komunizma u kojem se odabere dvoje troje "sretne i pametne" djece i s njima se radi samoreklama. Kao što rekoh na početku nedostaje veći angažman a onda bi bio i puno veći odziv djece prema ovim i sličnim radionicama. Sve u svemu ima puno više pametne djece nego što se misli samo ima i puno manje nastavnika koji imaju dovoljno komunikacijskog znanja i komunikacijskih vještine da se s njima bave i da im omoguće daljnje razvijanje. Žalosno.

EC
echo123
11:37 08.02.2015.

Da tu dijecu to stvarno tako zanima raspitali bi se postoje li takva natjecanja

VL
vlatx
07:15 03.02.2015.

I kako to već biva kod nas, za ovakve stvari se sazna prekasno pa se ne stigne na njih otići sa svojim djetetom. Zašto se bar nisu oglasili nekim plakatom na svakoj osnovnoj školi?! Ima još puno djece koja imaju znanja i koje zanimaju ovakve stvari!!!