Provale

Ilegalno ušao u gradski stan i nada se otkupu

Foto: Slavko Midzor/VLM
Ilegalno ušao u gradski stan i nada se otkupu
26.10.2012.
u 14:00
Bez izbora? Branitelj Ivica Kovač kaže da je bio prisiljen na taj protuzakoniti potez. Zgrada u Trbumbićevoj ulici, jedna je od četiri lokacije gdje je u posljednja dva tjedna provaljeno u tri gradska stana.
Pogledaj originalni članak

Prodaja gradskih stanova izazvala je burne reakcije, a u posljednjih nekoliko dana evidentiran je i niz provala u imovinu grada. Ivan Kovač jedan je od stanara koji je u gradski stan uselio ilegalno prije dva tjedna.

Policijski zapisnik

Provalio je u stan u Ulici Ante Trumbića u Zapruđu, a unatoč staroj praksi da nitko od ilegalnih useljenika ne želi otvarati vrata, Kovač nam je ispričao svoju priču. 

– Imam dvoje maloljetne djece i suprugu, a iako sam dragovoljac Domovinskog rata od 1991. godine do danas nisam riješio svoje stambeno pitanje pa sam bio prisiljen ovo učiniti – kazao je Kovač.

Dodao je da se nalazi u vojnoj mirovini, da mu supruga ne radi te da s tim primanjima život u podstanarstvu više nije bio moguć.

– Slao sam papire i predao zahtjeve za dodjelu gradskog stana, ali uvijek su mi odgovarali da nemam kompletnu dokumentaciju te nisam ni po kojim kriterijima dolazio u obzir – obrazlaže Kovač. Nadao se, kaže, pravdi i rješenju, ali kako pomaka nije bilo, odlučio se na taj protuzakonit potez, u kojem za njega, nema ništa sporno.

Odbačena odluka o prodaji

– Prijašnji korisnik gradskog stana odselio se u Vukovar, a meni je dao ključeve pa sam u stan ušao bez provale i razbijanja vrata. Sve je čisto, policija je napravila zapisnik i nadam se samo da me neće izbacit već da ću dobiti pravo otkupa – kazao je Kovač. Stan na osmom katu u prilično je lošem stanju, pa se Kovač žali da će u nj još morati i ulagati. Nije nam objasnio otkud mu novac za otkup, a nema ga ni za uređenje stana u koji se ilegalno uselio. A u čak tri stana, od njih desetak u koliko ih je ilegalno useljeno u novozagrebačkom naselju, provaljeno je u posljednja dva tjedna. Riječ je o lokacijama u Trumbićevoj, Balokovićevoj, Adamićevoj te Baburičinoj ulici. Iako su gradski stanovi – trenutačno ih je u evidenciji oko 1200 – prema najavi gradonačelnika Milana Bandića trebali biti predmet rasprave jučerašnje sjednice Gradske skupštine, odluka o njihovoj prodaji je odbačena. Razlog je amandman SDP – ovih zastupnika Skupštine kojim se slučajevima, poput ovog Ivana Kovača, onemogućava legaliziranje ilegalnog useljenja u stan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

OG
Oger
14:24 26.10.2012.

Pa dobro gdje su svi ti branitelji stanovali prije rata? Koliko znam u Hrvatskoj nitko nije zivio na cesti. A sad odjednom imamo brdo branitelja-beskucnika !!!!

NI
Nini istrijan
14:36 26.10.2012.

Legaliziramo mi ovakvu provalu (kao sto smo u mnogo slucajeva legalizirali bespravnu gradnju kuca) samo zato sto je netko bio branitelj onda se mora preispitati je cijeli pravni sustav. Problem branitelja je problem drzave i ona o tome mora voditi brigu i rijesavati sve ovakve slucajeve inace cemo dobiti presedan da gradjani polako sve vise uzimaju rjesavenje svojih problema u svoje ruke sto je u biti anarhija.

MU
mudri
14:09 26.10.2012.

Žalosno je da ratni invalidi moraju na ovaj način rješavati stambeno pitanje.Zašto poglavarstvo u suradnji sa ministarstvom branitelja ne rješe pitanje invalida?Za koga čuvaju te stanove koji im ionako propadaju.