Zanimljiva ideja

Gumještaj - ljuljačke i stolice od automobilskih guma

Foto: arhiva VL
gumjestaj (1)
Foto: arhiva VL
gumjestaj (1)
Foto: arhiva VL
gumjestaj (1)
15.09.2012.
u 08:00
Zanimljivi “gumeni” namještaj osmišljen je na radionici Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreb
Pogledaj originalni članak

Kako odbačene automobilske gume mogu postati atraktivan namještaj, pokazalo je sedam mladih arhitekata, dizajnera i studenta koji su se susreli na radionici radionici Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreb.

Plava boja konopa

Jednostavnom upotrebom materijala namijenjenih otpadu i s malo mašte stvorili su “gumještaj”, urbani namještaj za zabavljanje i odmaranje koji se sastoji od ljubavnog sjedala, ljuljačke, lounge sjedalice i taburea. Fotelje od guma i ljuljačke, “pojačane” konopom plave boje, bojom vizualnog identiteta Studentskog centar, smještene u kompleksu SC-a, gdje im je cilj, prema riječima autora, potaknuti korisnike na zadržavanje u tom prostoru.

– Pokušali smo otkriti koji su problemi SC-a i došli smo do zaključka da je to prostor koji ima mnoštvo sadržaja, ali postoji problem komunikacije između njih. Također, problem su i nepropisno parkirani automobili. Koncept rješenja ovog problema je precizno definirana mreža punktova duž cijelog prostora centra na kojoj su predviđeni sadržaji za zadržavanje korisnika, poput markacija u planinarstvu, gdje se s jednog punkta vidi sljedeći, te na taj način pozivaju korisnike na otkrivanje čitavog prostora - kaže Sanja Tušek, članica tima koji je osmislio “gumještaj”.

Dvije struke sudjelovale su u stvaranju “gumještaja”, arhitektonska i dizajnerska, što je projektu dalo dvije pesrpektive – dizajneri su pridonijeli formi “gumještaja”, a arhitekti raspodjelom u prostoru, objašnjava mlada arhitektica.

I na Špancirfestu

Osim u SC-u, “gumještaj” je predstavljen i na nedavno održanom Špancirfestu, gdje je izazvao veliko zanimanje.

– Htjeli smo ponuditi neku alternativnu ponudu namještaja, a ujedno dati i tu ekološku crtu cijelom proizvodu. Napravili smo cjelokupan projekt jer nam je želja da “gumještaj” zaživi. Imamo Facebook stranicu i logo i nadamo se da ćemo nastaviti razvijati “gumještaj”. Zasad smo u dvorištu ITD-a smjestili osam “gumještaj” fotelja i jednu ljuljačku – dodaje Sanja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.