moć medija

'Gromoglasni i aktivni', filmom i radijem okolinu nastoje poboljšati

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
'Gromoglasni i aktivni', filmom i radijem okolinu nastoje poboljšati
05.03.2013.
u 20:00
Učenici se kroz udrugu ZAG uče komuniciranju, te istraživanju i radu u timu, a svojim radovima nastoje i ukazati i riješiti probleme
Pogledaj originalni članak

Oni su “Zaigrani, Gromoglasni i Aktivni”...ili Udruga ZAG, iz OŠ Marija Jurić Zagorka, u kojoj 50-ak učenika snima filmova, istražuje, medijski se kultivira. Družinu su 2007. radi medijskog opismenjavanja djece pokrenule profesorice hrvatskog Nataša Jakob, Melita Horvatek Forjan i Ana Brčić Bauer.

– Htjele smo djeci i roditeljima približiti medije, koji igraju veliku ulogu u odgoju, pa treba razumjeti kako djeluju i što se njima može postići - objašnjava M. Horvatek Forjan, predsjednica udruge, kroz koju je prošlo 200 učenika od 5. do 8. razreda. Iza njih je 20 filmova, radijske emisije, izložbe...

– Filmovi su o istaknutim đacima škole. Jedan od zanimljivijih bio je “Škola na kotačima”, o dvojici dječaka iz lunaparka koji svakih par mjeseci mijenjaju školu. Htjeli smo kamerom zabilježiti kako žive - rekla je Ana Tonkić, dodajući da je terenski rad najzanimljiviji.

Radijske emisije obrađuju teme ovisnosti, izlazaka, ljubavi...sve što mlade zanima, kaže prof. Brčić Bauer, ZAG osluškuje.

- Emisija “Imaš kaj sitno?” bavila se problemom klađenja. Dječaci žicaju po školi za kladionicu, pa smo istaknuli taj problem - kažu Ivana Dragičević i Nika Oštrić.

Projekti udruge, ističe prof. Jakov, pomažu primijetiti probleme i nedostatke i potiču na promjene, a kroz fotografske radionice, filmske i radijske grupe mladi vježbaju istraživati, raditi kao tim, ali i poštovati različitosti. Trude se, kažu, senzibilizirati javnost i za djecu s posebnim potrebama.

– Pridonijeli smo izgradnji lifta u školi za djecu u kolicima. Filmovi su socijalno angažirani i njima potičemo na akcije. U svibnju u kinu Tuškanac pripremamo projekciju svih filmova, pa će se vidjeti koliko smo marljivo radili - najavljuju u ZAG-u.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.