Drugačija karta Zagreba

Grad na dlanu u 3D formatu

12.03.2016.
u 09:14
Na karti se osim svih postojećih građevina, može vidjeti i kako će se u okolinu uklopiti planirani projekti.
Pogledaj originalni članak

Zagreb na dlanu najbolji je opis trodimenzionalne karte, odnosno makete grada koja je od jučer dostupna svim građanima, urbanistima i stručnjacima, a na kojoj se, osim svih postojećih građevina, može vidjeti i kako će se u okolinu uklopiti planirani projekti. Tako se može vidjeti kako bi izgledao Velesajam ako se ondje sagradi “Plavi vulkan”, novi gradski stadion, kako bi izgledale Savska i Zagrebačka avenija sagradi li se “neboder” na njihovu križanju ili pak gdje će se u Kozari putevima izgraditi policijska postaja.

Što se planira i što već postoji

Na 3D karti nalaze se i Obrazovni kompleks Središće, za koji je natječaj završio potkraj 2015. godine, a kojim je planirana gradnja škole, dječjeg vrtića i Američke međunarodne škole, sportsko-edukacijski kompleks Kineziološkog fakulteta na Jarunu, sportsko rekreacijski centar Vrbani III., Kampus Borongaj i Farmaceutsko-biokemijski fakultet te dogradnja PMF-a na Šalati. Građani mogu provjeriti i kako će se u Maksimiru uklopiti nogometni kamp reprezentacije i atletski centar Svetice, za koji saznajemo da će radovi početi u kasnu jesen ili početkom 2017. godine. Zanimljivo je pogledati i kako će izgledati stari tvornički blokovi – Paromlin pokraj Lisinskog i Blok Badel na Kvatriću. Na mjestu starog i urušenog Paromlina plan je sagraditi središnju zgradu gradske knjižnice uz hotel i još neke sadržaje, dok za Blok Badel Grad već traži privatnog investitora koji bi, uz poslovni objekt, sagradio i hotel. Na karti se nalaze i buduće zgrade Umjetničke galerije Akademije likovnih umjetnosti u Ilici između objekata Ilica 83 i Ilica 87, ali i gotovo zaboravljeni projekt Trga pravde na prostoru bivše vojarne između Selske, Ilice i Prilaza baruna Filipovića. Ondje bi bile smještene četiri glavne sudske zgrade koje bi imale šest nadzemnih etaža i podzemnu garažu za 1800 vozila.

Na krivo je mjesto ucrtan projekt Obrtničkog centra. On je postavljen u Blatu iako je lokacija promijenjena pa bi obrtnici novi dom trebali graditi na Kajzerici, uz centar SEECEL, Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe koji se već gradi.

Zagreb među naprednima

– Digitalni 3D modeli gradova već se dugo koriste kao alat u radu gradskih uprava naprednih europskih gradova, kao što su Beč ili Berlin, a odsad će služiti i u radu i u našim uredima – kazala je Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Dodala je da će 3D kartu koristiti i gradske službe i uredi, građani, ali i gospodarstvenici i stručnjaci kojima će pomoći u vizualizaciji grada. Ipak, najznačajnije primjene modela očekuju se u strateškom i prostornom planiranju, urbanizmu, zaštiti spomenika.

Karta 3D Zagreba može se gledati i proučavati na internetskoj adresi http://zagreb.gdi.net/zg3d.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
12:49 13.03.2016.

Trg pravde!!hahahahahahahaaa