namještaj od motora

FOTO Marko Mehaničar Porscheov motor pretvorio u stol

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
marko mehaničar (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
marko mehaničar (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
marko mehaničar (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
marko mehaničar (1)
09.01.2013.
u 20:00
Šteta je baciti ostatke auta, od njih izrađujem i satove i pepeljare, kaže Marko
Pogledaj originalni članak

Odbačene stvari starog automobila ne moraju završiti na otpadu, već mogu postati funkcionalni dio namještaja, zahvaljujući vještini Marka Valčića. Poznatiji kao Marko Mehaničar u svojoj radionici od motora i guma izrađuje razne uporabne predmete.

I žena mu pomaže

– Od ostataka automobila, koje je šteta bacati, napravim satove, pepeljare, stolove - objašnjava Valčić, trenutačno zaokupljen oblikovanjem stola, koji se sastoji od stakla i motora Porschea, koji se više ne da popraviti. Motor je otkupio od vlasnika vozila i stvorit će unikat koji će se, zasigurno, kaže, svidjeti ljubiteljima brzine. Stol bi mogao doseći cijenu i od nekoliko tisuća kuna.

– Prošle godine smo žena i ja bili na sajmu oldtimera i našao sam čovjeka koji je radio takve stolove. Poslije sam sve našao na internetu, sve upute koje su mi trebale da bih krenuo s izradom ovakvih stvari. Imam znanja koja mi trebaju. Puno mi je pomogla supruga, rekao je Marko, koji će stol iz “srca” njemačke jurilice, napominje, dovršiti sljedećega tjedna.

Kako njegovi radovi ne bi ostali ograničeni samo na mali dio zaljubljenika u automobile, pobrinula se Markova nećakinja Igrajna Vargek. Njegove radove izlaže i prodaje u svom concept storeu u Varšavskoj ulici.

– Iggy mi je uzela na prodaju neke radove. Nisam dizajner, ni umjetnik, ja sam mehaničar. Oni koji su zainteresirani za moje radove, neka posjete Iggy i pitaju vlasnicu dućana za sve informacije, nadodao je kreativni mehaničar, koji nema namjeru igdje drugdje prodavati svoje originalne “rukotvorine.”

Velika strast

– Velika strast su mi oldtimeri, stari automobili, pa povremeno restauriram. Sada radim na jaguaru iz 1963. godine i u restauraciju se ulaže 3000 radnih sati, a proces traje oko godinu dana. Klijentela koja mi donosi automobile je punijeg džepa. U tim krugovima zna se za mene i zna se da povremeno radim restauracije. Vlasnik jaguara kolekcionar je iz Rijeke s kojim sam već surađivao. Stari automobili su prekrasni, najveći užitak mi je upravo restauracija – zaključio je Valčić o svojoj kućnoj radinosti.

>>Kreativna oaza za vizije domaćih dizajnera 'kod Iggyja'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

EA
easter
10:38 10.01.2013.

Odlično i žalosno ! Svaka čast na ljudima koji žele i znaju raditi.... Žalosno : na internetu niti u nijednoj bazi podataka o firmama dotični ne postoji ( iako je reklamiran i u časopisu za automobiliste prje mjesec dana ) ...nema adrese djelatnosti niti ničega....A sada reklama : ako je netko zainteresiran neka traži broj u dućanu moje nećakinje....Legalno reklamiranje sive ekonomije ili neka me netko ispravi....!