kvartovi nekad i sad

Evo kako su 1986. godine nastali Dinamovi zločesti plavi dečki

Foto: Muzej grada Zagreba
Navijači BBB
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Navijači BBB
Kvartovi logo
13.02.2014.
u 18:00
Ususret izložbi Maksimir – povijest i kvartovski simboli, Muzej grada Zagreba, travanj, svibanj 2014.
Pogledaj originalni članak

Nakon osnutka Dinama 1945. i dolaska u četvrt Maksimir 1948., purgeri su masovno posjećivali utakmice svoga omiljenog kluba pa je prosjek gledatelja bio 20.000, a derbije je pratilo i do 50.000 ljudi. Za iskazivanje naklonosti klubu nije se birala prigoda pa je, primjerice, i povratak momčadi s prijateljske turneje po Južnoj Americi 70-ih bio povod za svečani doček, o čemu svjedoči fotografija danas jednog od najstarijih Dinamovih navijača Josipa Malogorskog, čija klupska iskaznica potječe iz 1954. godine.

Druge stare fotografije obitelji Malogorski govore o vjernom navijaču koji je pratio Dinamo i, uz samo nekoliko drugih navijača, u tim počecima davao podršku svom klubu i na gostovanjima.

Tijekom povijesti uz Dinamo uvijek je bio velik broj navijača, ali prva organizirana grupa osniva se 17. ožujka 1986. kada se dio mlađe publike prozvao Bad Blue Boys prema filmu Bad Boys (redatelja Ricka Rosenthala), kako se navodi u Leksikonu Sveto ime Dinamo. Inicijalni model povezivanja navijača iz Zagreba je kvart.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

U vrijeme Jugoslavije osobito su isticali nacionalna obilježja, a nezaobilazan događaj za povijest navijača jest neodigrana utakmica Dinama i Crvene zvezde u Zagrebu 13. svibnja 1990. kada su se, reagiravši na provokacije suparničkih navijača Delija, sukobili s milicijom, što većina BBB-a drži početkom Domovinskog rata kojemu se priključio i dio navijača. Poginulim navijačima u Domovinskom ratu podignut je spomenik 1994. ispod zapadne tribine.

U samostalnoj Hrvatskoj navijači su se sukobljavali s upravom kluba i političkim vrhom radi promjene imena NK Dinamo, najprije u HAŠK Građanski 1991. i poslije u Croatia 1993. Nakon gotovo devet godina ime kluba je vraćeno.

Prepoznatljiv simbol i zaštitni znak navijača je buldog, a himna je pjesma grupe Pips, Chips & Videoklips “Dinamo ja volim”.

>>Maksimirskom je 1892. počeo voziti konjski tramvaj do parka Maksimir

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar patkovic
patkovic
19:32 13.02.2014.

nekad je bilo i za litru vina i za tekmu a sad je mamić izlika

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
18:51 13.02.2014.

Dinamo i Hajduk su jedan od najboljih Hrvatskih simbola. Pravi Hrvat navija za jedan od ta dva kluba. Oni koji ne navijaju će mi zakvačiti "minus".

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
07:15 14.02.2014.

A kaj cu volim Dinamo,s njim sam odrastao,stadion mi je bio 10 minuta tramvajem,ali volim i hajduk i to je nas klub