'muzej s kauča'

Etnografski muzej predstavio nošnju za purice

Foto: Promo
Na stoti rođendan Etnografski muzej vraća vas u 1920te
Foto: Etnografski muzej
Nošnja za purane
Foto: Promo
Na stoti rođendan Etnografski muzej vraća vas u 1920te
01.04.2020.
u 10:52
Iza ove se nošnje krije zanimljiva anegdota...
Pogledaj originalni članak

Posjetiti muzej, a da se ne treba kročiti van iz kuće. Upravo je ovo ideja Etnografskog muzeja koji je potaknut inicijativom da građani ostanu doma osmislio program "Muzej s kauča" u sklopu kojeg će svakog utorka, četvrtka i subote tijekom travnja na svojoj službenoj Facebook stranici objavljivati edukativne sadržaje za djecu i odrasle kroz koje će naučiti o hrvatskoj i svjetskoj baštini.

Utorkom će biti predstavljanje predmeta iz izložbe Blago Etnografskog muzeja koja je postavljena 2019. godine povodom proslave 100. godina muzeja, a uz svaki od njih ići će i zanimljiva priča koja se krije iza toga dijela postava. Danas je, primjerice, led probila nošnja turopoljskog tipa za, vjerovali ili ne, purana koju je Vlasta Novak darovala muzeju, a iza nje se krije interesantna anegdota.  

"Ana Groman rođ. Knitelfelder oko 1865. godine za Božić je iz Zagreba poslala svojoj rodbini u Graz puricu i purana zajedno s pripadajućim nošnjama. Purica i puran bili su ispunjeni ugljenom kako se na dugačkom putu kočijom ne bi pokvarili. Ne zna se jesu li zaista bili obučeni u te nošnje ili su one bile samo priložene. Kad je Vlasta Novak, praunuka Ane Groman, 1955. godine bila u Grazu u posjetu svojoj sestrični, ova joj je vratila nošnju za purana, no ona za puricu se zagubila", ispričali su iz Etnografskog muzeja.

Foto: Etnografski muzej
Nošnja za purane

U četvrtak, pak, čitaju se najpopularniji katalozi muzeja pomoću kojih se može saznati kako su se liječili naši stari, više o opancima, cokulama, salonkama, borosanama..., kako su se mijenjala značenja boja tijekom stoljeća, zašto su djevojke mladićima poklanjale crvene pisanice i druge zanimljivosti. Subotom će biti radionice za djecu i roditelje te sve koji vole svojim rukama stvarati, oslikavati i izrađivati zanimljive predmete. 

"Bliži nam se vrijeme Uskrsa te ćete imati prilike naučiti neke od tradicijskih tehnika izrade pisanica", poručuju iz muzeja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.