Energetska obnova zgrada

Od iduće godine: Nova pročelja čuvaju, ali i dižu vrijednost objektu

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
17.09.2014., Zagreb - Krizanje Klaiceve ulice Meduliceve ulice i Prilaza Gjure Dezelica, zgrade kojima ce obnoviti fasadu Photo:
17.09.2014., Zagreb - Krizanje Klaiceve ulice Meduliceve ulice i Prilaza Gjure Dezelica, zgrade kojima ce obnoviti fasadu Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
17.09.2014., Zagreb - Krizanje Klaiceve ulice Meduliceve ulice i Prilaza Gjure Dezelica, zgrade kojima ce obnoviti fasadu Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
28.09.2014., Zagreb - Sandra Svaljek, dogradonacelnica grada Zagreba. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
stare fasade
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
stare fasade
18.09.2014.
u 14:55
Projektom se predviđa obnovu do 30 objekata u bloku Kačićeva-Medulićeva-Klaićeva-Deželićeva u Donjem gradu, a na kojima bi ušteda energije iznosila i do 30 posto. Vrijednost je projekta između 20 i 55 milijuna kuna. Projekt revitalizacije Donjega grada vrijedan je, pak, dvije milijarde kuna
Pogledaj originalni članak

Prve zgrade koje bi se trebale obnoviti prema energetski učinkovitim načelima u Zagrebu su one u bloku omeđenom Kačićevom, Medulićevom, Klaićevom i Deželićevim prolazom.

Dio je to velikog projekta Revitalizacija i obnova Donjeg grada vrijednog dvije milijarde kuna, a pilot projekt koji obuhvaća zgrade u središtu grada trebao bi početi raditi do ožujka 2015. , a sredinom godine i dovršiti.

Nova stolarija, tavan...

–Znamo da će biti od 10 do 30 zgrada, a prosječna vrijednost investicije po kvadratu stana procjenjuje se na 2000 do 3000 kuna. Radit će se precizne procjene troškova po svakoj zgradi, a procjena govori da se radi o investiciji od 20 do 55 milijuna kuna - pojasnila je dogradonačelnica i voditeljica projekta Sandra Švaljek.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Osim što će se na zgradama obnoviti sva četiri pročelja, izolirat će se i tavan, a i krov podruma kroz koji se gubi dosta energije, a mijenja se i stolarija.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

–Kod projekata ovakve obnove ne radi samo o obnovi kako bi se zgrade uljepšale, nego će se mjere sačuvati vrijednost nekretnina i smanjiti troškovi energije. Uštede se na ovakvim objektima do 30 posto, pri čemu je postotak veći što je lošije stanje zgrade - kazala je dogradonačelnica te dodala da je posebnost spomenutih blokova u tome što su investicije prilično visoke kako zbog starosti zgrada, tako i zbog njihove zaštićenosti kao kulturnih dobara; u njima žive građani starije dobi, a stanovi su prilično velike površine.

Modeli financiranja

Projekti energetske obnove zbog svoje skupoće financirat će se iz različitih izvora, ali i iz džepa građana.

Posebnost spomenutih blokova je što su investicije prilično visoke kako zbog starosti zgrada, tako i zbog njihove zaštićenosti kao kulturnih dobara

Sandra Švaljek

dogradonačelnica Zagreba

–Postoji mogućnost da se investicije financiraju iz energetskih ušteda, a preostali dio može se financirati iz spomeničke rente, bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zajedničke pričuve..., a određeni dio će se u pilot bloku financirati sredstvima gradskog proračuna, tj. namjenskim kreditom. Samo manji dio preostat će za financiranje sredstvima građana, putem povećanja pričuve - kazala je Švaljek.

Nakon pilot projekta u Donjem gradu nastavit će se s razradom toga modela energetske obnove.

- U drugoj fazi posvetit ćemo se razvoju revolving fonda i ustrojavanju gradske ESCO tvrtke. Tako bi se stvorili preduvjeti za veliku energetsku obnovu cijeloga Zagreba, koja bi uz obnovu fasada i stolarije obuhvaćala i obnovu sustava grijanja odnosno hlađenja - zaključila je dogradonačelnica Sandra Švaljek.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
21:30 18.09.2014.

smatram da grad nebi trebao financirati privatne projekte. samo neke zgrade u centru placaju spomenicku rentu a vecina ih ne placa a financirat ce se od novaca drugih zagrepcana kojima se nece financirati obnova fasada.

GE
Georgij
00:05 19.09.2014.

na kraju sve pada na teret suvlasnika. koliko ima derutnih zgrada u centru grada novci iz fondova će se davati samo odabranima. a novca nema baš puno pa će svake godine možda desetak zgrada doći na red. ljudi moraju shvatiti da je zgrada njihova i da se treba održavati, a to se može samo iz adekvatne pričuve. ispod 3kn po m2 nije moguće nešto raditi bez dodatnih sredstava

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:53 18.09.2014.

Svakako za pohvalu! Ali, to je "puno premalo" za grad takve povijesti kakav je Zagreb... Žalosti da je još uvijek prepušten tužnom propadanju, unatoč ovakvim dobrim primjerima.