Zagrebačka konoba Dvori Matanovi, vlasnice dr. Jasne Jačmenice, prva je u Hrvatskoj s dodijeljenom oznakom "Hrvatska autohtona kuhinja".
Konoba Dvori Matanovi na svom jelovniku ima više od 80 posto autohtonih jela, pripremljenih prema tradicionalnim receptima primoštenskih ribara i moreplovaca, a kako je na dodjeli ove oznake istaknuo član Povjerenstva za ocjenu jelovnika Zlatko Puntijar, cilj projekta brendiranja hrvatske autohtone kuhinje jest zadržati izvornost u pripremi jela kao i prilagodba okusima.
– Posljednjih deset godina suprug i ja u svojoj maloj konobi pokušavamo opravdati svoj moto "U srcu Zagreba srce i duša Dalmacije“. Želja nam je gostima ponuditi stara hrvatska jela, pripremana od svježih namirnica po tradicionalnim receptima – izjavila je vlasnica ovog ugostiteljskog objekta Jasna Jačmenica.
Projekt Hrvatska autohtona kuhinja pokrenut je 2010. godine s ciljem obogaćivanja gastronomske ponude naše zemlje i povećanja konkurentnosti ugostiteljskih objekata, a time i hrvatskog turizma. U projektu sudjeluju Ministarstvo turizma RH, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatski kuharski savez i Hrvatska gospodarska komora.
Kako bi određeni ugostiteljski objekt dobio poseban standard hrvatske autohtone kuhinje, potrebno je u jelovniku imati najmanje 70 posto jela u ponudi s popisa jela gastronomske baštine, s tim da broj jela s popisa u ponudi ne može biti manji od četiri.
"Dvori Matanovi" – prva konoba s oznakom autohtone kuhinje
Kolinda Grabar-Kitarović sutra slavi rođendan: Izdvojili smo 15 njezinih najboljih modnih kombinacija
U autu u kanalu pronašli mrtvog muškarca: Policija otkrila što se dogodilo
Tijelo vozača je po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku prevezeno u Klinički bolnički centar Osijek na obdukciju
Čovjek za Dalićevih udarnih 11: Njegov dodir je spektakularan, a moć koju ima nose samo odabrani
Zašto je Marko Pjaca na Rujevici uspio, a Josip Brekalo na Poljudu nije? Stvar je vrlo jednostavna i lako shvatljiva
Ovih dana neprestano kišete? Uzročnik nije samo pelud iz zraka, već i nametnik skriven u posteljini, tepihu i namještaju
Zdrav životni prostor ovisi o zraku koji udišemo, ali i o razini vlage kojoj smo svakodnevno izloženi. Idealna razina je od 40 do 60 posto vlažnosti, no često je ovaj raspon gotovo nemoguće održati.
Jednu grešku kod proljetnog čišćenja svi radimo, a oduzima nam više vremena i energije
Inflacija, poskupljenje hrane i potrepština za svakodnevnu upotrebu teme su koje nas svakodnevno dočekuju i pogađaju sa svih strana. Dio naše svakodnevice je pažljivo gledanje na svaki cent, a odlazak u trgovini više nije bezbrižna aktivnost, već prethodno pomno planiranje popisa za kupovinu.