Kraj "Kod Drageca"

Dug zakupca prema muzeju popeo se na više od sto tisuća kuna

Foto: Pixsell
Dug zakupca prema muzeju popeo se na više od sto tisuća kuna
08.12.2011.
u 09:40
Kultni restoran u Muzeju za umjetnost i obrt zatvorio je vrata, Muzej traži novog zakupca koji bi vratio zlatno doba restorana
Pogledaj originalni članak

Zatvoren je legendarni restoran “Kod Drageca” (Hrvatski kulturni klub) u podrumu Muzeja za umjetnost i obrt na Trgu maršala Tita, i to nakon više od 20 godina tradicije.

Naime, restoran je s radom prestao prije otprilike dva tjedna, i to zbog velikih dugovanja dosadašnjeg zakupca, tvrtke TRI MD usluge vlasnika Martina Pavića. Kako je rekao Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt – u čijem je prostor vlasništvu – odluka o otkazivanju ugovora i zatvaranju restorana svima je pala vrlo teško.

Nisu plaćali režije

– Restoran je na žalost zatvoren zbog neurednog, neredovitog plaćanja ugovorene najamnine i režija te kontinuiranog gomilanja duga – utvrdio je ravnatelj Muzeja.

S obzirom na to da se ukupni zadnji dug zakupnika popeo na više od 100 tisuća kuna, a režije je umjesto zakupca plaćao Muzej, Općinski građanski sud donio je u svibnju odluku o ovrsi i deložaciji Pavićeve tvrtke iz prostora MUO-a, a koja je provedena 22. studenog.

Muzej je trenutačno u potrazi za novim zakupcem, a interes postoji, kazao je Gašparović. Nada se, dodaje, kako će novi ugostitelj ne samo izvršavati svoje obaveze, već i vratiti zlatno doba “Drageca”.

– Restoran je vrlo važan za djelovanje Muzeja, ne samo kao dodatni izvor sredstava koja su bila korištena za poboljšanje kvalitete naših projekata, već kao dio ukupne ponude našim posjetiteljima. Vukušićev “Dragec” bio je jedan od korifeja naše gastronomske ponude devedesetih godina – kaže ravnatelj.

Okupljalište kulturnjaka

Podsjetimo, restoran “Kod Drageca” krajem 80-ih godina otvorio je poznati ugostitelj Drago Vukušić, a mjesto je godinama bilo na glasu kao popularno gradsko okupljalište kulturnjaka. Vukušić se 2007. godine teško razbolio stoga je posao prepustio poslovnom suradniku Martinu Paviću.

– Ugovor o zakupu s tvrtkom TRI MD usluge sklopljen je 26. veljače 2008. godine – rekao je Gašparović, i dodao da su od tada u više navrata pokušali postići kompromis zbog neplaćanja.

Kako doznajemo, Pavić je direktor triju tvrtki, od kojih dvije imaju blokirane račune zbog ovrhe, a djelatnicima u restoranu navodno je ostao dužan i plaće. Do njegova komentara nismo uspjeli doći.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MI
Milkica
15:00 08.12.2011.

Još da je otvoriti restoran sa samoposluživanjem u MSU i eventualno kakav orijentalni u Mirami, pa smo na konju. Restoran u muzeju - tog ima samo kod nas.

IB
iva.begovic
09:13 09.12.2011.

Zašto bi se u Muzeju vraćali na staro, na Drageca, zar nemaju ideja za nešto novo i primjerenije toj ustanovi? Mislim da im ne trebaju gableci, grah i fileki, nego nešto modernije, bistro sa cannape sendvičima, malim kolačićima, od pića kokteli i vrhunska kava. Uglavnom nešto što može biti i jelovnik catteringa na događanjima kojih u tom prostoru uvijek ima. Nekom ugositelju koji ima cattering to bi ujedno mogao biti i izvrstan show room. Eto, baš mi je tužno kako se ti starčeki iz Muzeja drže starih rješenja, a sve oko nas mijenja se tako brzo.

IB
iva.begovic
12:56 09.12.2011.

A šteta je i što onaj Klub hrvatskih kulturnih radnika nema mladju, agiliniju i idejama bogatiju upravu. Jer onda bi taj prostor doista mogao postati okupljalište kulturnjaka. Za tu je svrhu na bogomdanoj lokaciji. Super bi bilo da se u prostoru Kluba organiziraju večeri čitanja poezije (barem za obilježavanje nekih obljetnica), predstavljanja novih knjiga, priređuju izložbe mladih i neafirmiranih slikara ili različite tribine. Ako Andrea Zlatar postane ministrica kulture, nadam se da će neke stvari pokrenuti iz učmale kolotečine.