spor na kustošiji

Država braniteljima dala zemlju kamo djeca idu terapijski jahati

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
29.02.2016., Zagreb - Udruga za terapijsko jahanje Fala u sukobu s braniteljskom udrugom koja tvrdi da je zemljiste na kojem se nalaze njihovo i zbog toga im postavlja barikade na prilaz. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
29.02.2016., Zagreb - Udruga za terapijsko jahanje Fala u sukobu s braniteljskom udrugom koja tvrdi da je zemljiste na kojem se nalaze njihovo i zbog toga im postavlja barikade na prilaz. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
01.03.2016.
u 15:15
Udruzi Fala, u koju djeca dolaze na terapijsko jahanje, blokiran je prilaz
Pogledaj originalni članak

Betonski blokovi, balvani i šljunak. Cestom se na terapijsko jahanje u udrugu Fala na Kustošiji ne može od prošlog tjedna. Barikade zbog spora oko, kako tvrdi udruga Fala, državnog zemljišta “prelomile” su se na leđima najmlađih korisnika, koji se već danima po travi i blatnjavu putu, i to najčešće na leđima svojih roditelja, probijaju do onog što im je u razvoju nužno – terapije s konjima.

Prijetio im i rušio staje

Pita li se Udrugu Vojne policije iz Domovinskog rata, točnije njena predsjednika Željka Jakobčića, put do Fale ostat će blokiran jer zemljište na kojem se nalaze pripada braniteljima.

– Na ovoj lokaciji nalazimo se četiri godine. Zemljište pripada Republici Hrvatskoj, što se može iščitati iz zemljišnih knjiga. Nama, konkretno, podršku za rad ovdje dali su Gradska četvrt Črnomerec i Mjesni odbor Medvedgrad, ali i brojni naši posjetitelji, koji dolaze na terapijsko, ali i na rekreativno jahanje, pa čak i samo na druženje s konjima – objasnila je predsjednica udruge Fala Tajana Špiček te dodala kako određenih problema s predsjednikom Udruge Vojne policije iz Domovinskog rata imaju već neko vrijeme. Rušenje drvenih staja za konje, ali i prijetnje, kažu iz Fale, samo su neki od incidenata koji su u posljednje četiri godine imali s Jakobčićem.

– Znamo o čemu je riječ. Ta udruga branitelja 2011. godine dobila je obećanje od države da će se ovo zemljište na kojem su nekadašnja streljana, lovačko društvo, Vodoprivreda i mi dati njima i da će se na njemu sagraditi rekreacijski centar – objasnila je Tajana Špiček te odmah pokazala i izvod iz zemljišnih knjiga u kojem stoji kako navedeni prostor još uvijek ne pripada braniteljskoj udruzi sa sjedištem u Ilici 188. Razlog je tome, kaže odvjetnica Milana Grbić uime Udruge Vojne policije iz Domovinskog rata, samo činjenica što upis u zemljišne knjige “traje neko vrijeme”.

Grade centar za veterane

Područje na kojem djeluje Fala, objasnila je, u cijelosti pripada braniteljskoj udruzi od 6. listopada prošle godine.

– Nekretnine streljane darovane su udruzi branitelja 2011., to je točno. Oni su, međutim, morali ispuniti određene uvjete da im DUUDI potpuno da vlasništvo nad zemljištem. Ulazak u posjed sad je potpuno opravdan – objašnjava odvjetnica Milana Grbić te dodaje kako onima koji će se zadržati na prostoru braniteljske udruge slijedi tužba. U budućnosti, upravo na području čiji je prilaz trenutačno blokiran, kaže M. Grbić, nalazit će se rekreacijski centar veterana Vojne policije, za koji je projekt napravljen još 2012. godine.

– Rehabilitacije, team building, duhovna i tjelesna obnova za branitelje, ali i za sve ostale – objašnjava odvjetnica što će se sve nalaziti u rekreacijskom centru. U koji, čini se, ostale udruge veterana neće htjeti dolaziti.

– Zna se tko je i kada postavljao balvane, mi to ne podržavamo – rekao je predsjednik Zajednica udruga veterana Vojne policije iz Domovinskog rata Josip Adžić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

RI
Rizlman
21:27 01.03.2016.

NAKON što je Nova TV objavila da je Udruga branitelja vojne policije “Balvanima i betonskim šljunkom blokirala ulaz djeci s poteškoćama u razvoju ulazak na zemljište na kojem se provodi terapijsko jahanje”, iz spomenute Udruge javnosti su se obratili priopćenjem u kojem iznose svoje stranu priče. Ljuti su na Novu TV što njih, kako nalažu temeljna pravila novinarstva, o spornom slučaju nitko ništa nije pitao. I priopćenju navode: “Nakon objave niza neistina Udruga branitelja vojne policije UDRUGA BRANITELJA I VETERANA VOJNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA na državnoj razini obavještava javnost i objavljuje dokumentaciju koju imamo u svezi medijskih laži i neistina. Udruga je od Vlade RH 01. rujna 2011. godine darovnim ugovorom dobila prostor vojarne “Stara streljana u Kustošijanskoj 373, za veteransko-rekreacijski centar “bojnik Alfred Hill”. Nakon niza pregovaranja i Odlukom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom iz zgrade vojarne iseljene su Hrvatske šume i njezini radnici. U tijeku iseljavanja Hrvatskih šuma gospođa Tajana Špiček kao predstavnica udruge “Fala” tražila je dozvole od mjesnog odbora i Vijeća gradske četvrti da doseli na područje, na što su joj odgovorili da prostor nije gradski i da oni joj to ne mogu odobriti. Državni ured za upravljanje državnom imovinom nakon iseljenja Hrvatskih šuma Ugovorom o dozvoli ulaska u posjed i korištenju nekretnine 06.10.2015. godine sklapa s Udrugom branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata. Nakon niza pregovora sa Udrugom “Fala” kojoj smo i u jednom trenutku ponudili suradnju, na što nas je odbila, a članovima naše Udruge željela skupo naplatiti usluge škole jahanja za djecu, Udruga je sklopila Sporazum o besplatnoj školi jahanja s udrugom “Sokol” te djecu naših članova slala na njihov lokalitet u Brezovici koji, za razliku od udruge “Fala”, ima sve higijensko-tehničke i sanitarne uvjete za djelatnost za koju su i registrirani. Udruga “Fala” bila je pozvana dana 08.12.2015. godine te obaviještena o daljnjim koracima naše udruge te da do 15.01.2016. godine mora napustiti prostor. (prilog Zapisnika od 08.12.2015.) Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata i Park prirode Medvednica održali su zajednički sastanak sa Hrvatskim vodama i predstavnicima Crkve koji graniče te se dogovorila o zajedničkoj suradnji i nadzoru objekta i prostora. Uz suglasnost gore navedenih institucija, a sukladno Zakonu o gradnji, započeli smo čišćenje i ograđivanje prostora zbog zaštite od stalnog dovoza smeća, otpada i noćnog sakupljanja narkomana u objektu. Žao nam je što se djeca koriste u zaštitu nezakonitosti i samovolje pojedinaca, a to ne čini Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata koje je vrlo osjetljiva na djecu s posebnim potrebama što smo i dokazali nizom svojih aktivnosti. Udruga poštuje sve zakone i institucije Republike Hrvatske, zaštitu svojih članova i interesa kako članova tako i lokalne zajednice.”

AB
abcdefghij
07:39 02.03.2016.

Ma ti "branitelji"gledaju samo na svoju rit. Roditelji od te djece rade, placaju poreze, uplacuju za mirovine da bi ti probisvjeti istu mogli dobiti. A ako im je dosadno neka malo zamjene te konje a klub neka napravi rekreativno jahanje za 100kilase.

Avatar NeNormalan
NeNormalan
08:42 02.03.2016.

Baš na toj lokaciji dobili su zgradu u kojoj im je nekakav moto klub, pa onda zgradu šumarije, prisvojili su sve objekte i prije nego su išta tražili od države, sve su devastirali, a u postojeće objekte nisu uložili ni kunu, bahate se od prvog dana i prisvajaju sve što su druge udruge napravile na tom zemljištu. Ove barikade su samo vrhunac i prava slika osoba koje se predstavljaju kao nekakvi branitelji, a stvarnost je da su hrpa pripitih zlostavljača.