budući skupštinari

Draže nam je rušiti Bandića nego prihvatiti njegovu fotelju u Skupštini

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Draže nam je rušiti Bandića nego prihvatiti njegovu fotelju u Skupštini
07.06.2017.
u 17:54
Gradonačelniku su jedina nada HDZ i nezavisna lista Brune Esih
Pogledaj originalni članak

Nije pitanje hoće li, nego kada će – jasan je gradonačelnik Milan Bandić po pitanju sklapanja skupštinske većine, za koju su mu, osim HDZ-a, stranke s kojom načelan dogovor već ima, potrebne i ruke petero s nezavisne liste Brune Esih.

“Ne” postizbornom cjenkanju

Zna Bandić da jedna lasta ne čini proljeće i da mu dosadašnji “desni partneri” neće biti dovoljni da mu odluke u gradskom parlamentu prolaze bez problema, pa je već najavio kako će rado, za Brunu Esih, preimenovati i Trg maršala Tita, a za dobro partnerstvo, njegova će se stranka odreći i čelnih skupštinskih pozicija. Mjesto predsjednika trebalo bi pasti u ruke HDZ-a, baš kao i nakon preslaganja u prošlom mandatu, kad je na čelu Skupštine Andrija Mikulić zamijenio dotadašnjeg predsjednika Darinka Kosora iz HSLS-a, dok bi potpredsjedništvo trebalo biti ponuđeno nezavisnoj listi Brune Esih. Hoće li na to pristati, esihovci još uvijek nemaju pojma.

– Zna se što se nudi želi li se koalicija – rekao je budući zastupnik Zlatko Hasanbegović dodajući kako Bandić 26 ruku ima isključivo uz HDZ i esihovce, ali, iako je najavio preimenovanje trga i nudio pozicije preko medija, njima se izravno još nije obratio. Zagrebački parlament, uvjeren je Hasanbegović, bit će preslika onog nacionalnog, u kojem se sad opet tek treba odlučiti tko će s kim i kako.

– Razgovarali nismo, tako da još ne možemo ni biti sigurni tko će nam biti partner – rekao je Hasanbegović, kojem se, kako sami kažu, “ni pod razno”, neće prikloniti članovi platforme Zagreb je naš. Četvero zastupnika sa te liste formalno je suradnju već sklopilo sa strankom Sandre Švaljek, ali zasad tek na razini gradskih četvrti i mjesnih odbora.

– Ne pomišljamo ni o Bandićevoj velikoj koaliciji, a ni o drugim opcijama osim opozicijskih – objasnila je Rada Borić iz Platforme te dodala kako je jedan od razloga kandidature nje i njezinih kolega bio taj što im se nikako ne sviđa poslijeizborno cjenkanje. Trgovinu pozicijama, rekla je, Zagreb je naš ne može prihvatiti jer se “prodati neće”, pa Bandić na njih ni u kom slučaju ne bi trebao računati.

– Ako ćemo s nekim eventualno dijeliti stavove, to će, kao i na razini mjesne samouprave, biti Sandra Švaljek. Na njezinoj su listi Tihomir Milovac i Marko Torjanac, kulturnjaci koji su nama bliski, ali svakako ćemo i u tome biti vrlo oprezni jer je u igri i HSLS, čiji bi zastupnici vrlo lako mogli s nekim drugim – rekla je Rada Borić, pa podsjetila na početak prošlog saziva Skupštine, kad su HSLS-ovca Darinka Kosora, u zamjenu za deset ruku, bandićevci podržali na mjestu predsjednika gradskog parlamenta. Zamjerili su se Kosoru, čini se, ipak bandićevci, koji su ga kasnije i “rušili” s pozicije, pa je za predstojeći mandat jučer najavio – HSLS bit će “najtvrđa oporba lošoj vlasti Milana Bandića”. Prebjega među njegovim zastupnicima, čega se pribojava i Zagreb je naš, rekao je, neće biti.

Aktivisti i znanstvenici

– Ako ih i bude, bit će to u strankama ljevice koje su vjerojatno razočarane što nisu pobijedile na izborima. Mi smo čvrsti, bit ćemo jedina prava oporba u Zagrebu – rekao je predsjednik HSLS-a. A upravo ljevica držat će se također podalje od gradonačelnikove stranke jer, kako sami kažu, svoje birače u Zagrebu, koji su im dali samo jedan mandat manje nego Bandićevoj stranci, ne žele razočarati.

– Ostajemo u oporbi. Barem što se HNS-a tiče. Oformit ćemo svoj klub kao što smo ga imali i dosad, a s gradonačelnikom u koaliciju nećemo sigurno – rekao je HNS-ovac Tomislav Stojak, čijoj je stranačkoj kolegici i kandidatkinji za gradonačelnicu Anki Mrak-Taritaš neformalnu podršku prije 2. kruga izrazila i platforma Zagreb je naš. Hoće li međusobno surađivati, obje strane kažu, ovisit će o odlukama i inicijativama koje će predlagati jedni i drugi. Bliskiji ipak ostaju, kažu u Platformi, Sandri Švaljek, koja je jučer također poručila da će se “suprotstavljati postojećem načinu vladanja Zagrebom”. Podsjetimo, već je prije istaknula da je najbliža sa Zagreb je naš jer su na toj listi aktivisti, a na njezinoj znanstvenici, jedni i drugi prisiljeni baviti se politikom jer žele promjene.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar IVANCANI
IVANCANI
17:16 10.06.2017.

Zbilja ima li među njima bar 5 tero koji žele bar nešto napraviti i za to odgovarati.Ajde gospodo uradite predložite nešto za bolji ljepši Zagreb pa onda da vidimo, ovako vama ništa nije dobro ljepo ne koristi gradu. Puno je ljepše vikati fuj i zato dobivati novac nego nešto sagraditi i slušati kako vaš posao je bezvezan i sl. . Gospođe i gospodo izabrani ste da nešto konkretno uradite da se o vama priča kako ste izgradili organizirali a ne mi smo rušili nismo uspjeli al glasajte za nas pokušati ćemo opet. Naj gore što tu vašu politiku puše birači koji na taj načim podmazuju tustu gusku za vas ne za grad i Zagrebčane jad ste.

WU
wuggibiba
20:13 07.06.2017.

Rusite ga!!!!!!!!. Dosta je kriminala, uhljeba, obmana i prijetnji!!!!

Avatar punkufer
punkufer
12:52 12.06.2017.

Pa naravno, to nije ništa novo. Komunjarama je uvijek bilo draže rušiti, uništavati i ubijati nego raditi.