Jubilarno izdanje

Dox slavi punoljetnost uz 86 filmova koji se ne propuštaju

storyeditor/2022-03-23/PXL_230322_92648893.jpg
storyeditor/2022-03-23/thumbnail_zagrebdox_2022_srce_info_square.jpg
storyeditor/2022-03-23/Misija-Pronaci-srecu_OHH0227_credit_tenzin_choejor.jpg
storyeditor/2022-03-23/thumbnail_zagrebdox_2022_oko_info_square.jpg
storyeditor/2022-03-23/Father.jpg
storyeditor/2022-03-23/Kad_cvijece_ne_suti__2_.jpg
storyeditor/2022-03-23/PXL_230322_92648898.jpg
storyeditor/2022-03-23/Mladi_i_uplaseni.jpg
28.03.2022.
u 10:34
Popularni festival pohodit ćemo od 3. do 10. travnja, a dio programa posvećen je Ukrajini
Pogledaj originalni članak

Nakon novog normalnog, vraćamo se u staro nenormalno – našalio se na jučerašnjem predstavljanju programa 18. izdanja ZagrebDoxa novi producent tog festivala Hrvoje Pukšec. Festival punoljetnost slavi povratkom u Kaptol Boutique Cinema gdje ćemo od 3. do 10. travnja moći vidjeti 86 filmova iz čitavog svijeta, ali i novim vizualima koje su kreirali Marko Šesnić, Andrea Šumberac i Goran Turković.

Premijere domaćih autora

Dox je tako nakon deset godina dobio i nove dizajnere, a u Studiju Šesnić&Turković osmislili su vizuale s otiskom prsta u obliku srca, strip-oblačića i oka.

– Informacije, misli i osjećaji koje smo vidjeli u dokumentarcima ostaju s nama još dugo, a takva saznanja mogu oblikovati i način na koji razmišljamo te promijeniti emocije prema nekoj temi – objašnjava Turković. Dio naslova u programu, kazao je direktor festivala Nenad Puhovski, posvećen je Ukrajini.

– Prošli smo ZagrebDox otvorili filmom "Zemlja je plava poput naranče" ukrajinske redateljice Irine Tsilik koja je nedavno iz Kijeva morala pobjeći u Lavov. Njezin muž, pisac i pacifist Artem Ček, kao i mnogi Ukrajinci, ostao je boriti se i ona ne zna gdje je. Trebala je biti u žiriju programa Movies that Matter, ali zbog situacije u zemlji ne može doći, no zadržali smo je kao počasnu članicu, što je naš mali znak podrške Ukrajini – rekao je Puhovski.

Festival će u nedjelju otvoriti "Ljetne noći", dokumentarac o odnosu šestogodišnjaka i njegova oca koji se prikazuje u međunarodnoj konkurenciji, a u toj ćemo kategoriji gledati i "Rovove", koji su snimani u Donbasu, gdje rat traje od 2014. Novi je to film francuskog novinara Loupea Bureaua koji je zbog svojeg posljednjeg dokumentarca o Kurdima u Turskoj osuđen na 25 godina zatvora, zbog čega je morao intervenirati francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U programu je i "Kuća od krhotina" autora Lerega Wilmonta koja prati život djece u sirotištu na istoku Ukrajine, a iz te zemlje stižu i naslovi "107 majki" o zatvorenicama u Odesi te "Dugi razlaz" o borbi za neovisnost. U međunarodnoj kategoriji gledat ćemo i indijski film "Noć nepoznanica", najbolji dokumentarac iz Canessa, ali i "Uspon" koji tematizira suvremenu Kinu i nominiran je za Oscar.

Žilnikov gastarbajterski opus

Domaće boje brani nekoliko naslova, a svi će na Doxu imati premijeru. "Hrvatskog narodnog preporoda" novi je film Gorana Devića sniman u zgradi sagrađenoj za stanovanje radnika Željezare Sisak, koja mu je poslužila kao metafora današnjeg stanja u zemlji, a pozornost će izazvati i film "Veće od traume" autorice Vedrane Pribičević koji prati tri žrtve silovanja u Domovinskom ratu. "Mlungu – bijeli kralj", koji potpisuje David Lušić, priča je pak o hrvatskom pomorcu koji se vraća kući nakon što je pet godina proveo u južnoafričkom zatvoru zbog šverca kokaina. Zanimljiv naslov u regionalnoj konkurenciji je i "Bratstvo", film o trojici braće iz Bosne, sinovima čovjeka osuđenog zbog radikalnog islamizma.

U mnogima dragom programu Biografski dox moći će se, među ostalim, vidjeti "Misija: pronaći sreću u teškim vremenima" o specifičnom odnosu Dalaj lame i Desmonda Tutua. Kontroverzni Dox nudi pak američku "Pjesmu duhova" o životu u Teksasu nakon uragana, a Stanje stvari "Drugu stranu rijeke", priču o devetogodišnjoj djevojčici koja bježi od dogovorenog braka i pridružuje se kurdskim ženama.

Nagrada "Mojoj generaciji", koju dodjeljuje ravnatelj festivala, ove godine ide u ruke talijanskom redatelju Marcu Bellocchiju i njegovu filmu "Marx može čekati", koji se može gledati u programu Majstori Doxa, a retrospektiva ugošćuje legendarnog Želimira Žilnika. Prikazat će se "gastarbajterski opus", odnosno filmovi koje je režirao kada nije bio dobrodošao u Jugoslaviji, kao i biografski "ŽŽŽ- Žurnal o Želimiru Žilniku". •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.