Ritam grada

Dok čekaju papire i novac za obnovu, komadi balkona lete po građanima

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Tomislavov trg pročelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tomislavov trg pročelja
Lana Kovacevic
26.07.2016.
u 13:17
Skela koje štite prolaznike postavili su 2006. godine- postale su nažalost, dio zgrade
Pogledaj originalni članak

Još je jedan policijski zapisnik ispisan jučer na Trgu kralja Tomislava 16. Bit će da je već stoti, ta tko više broji sve te zapisnike s iste adrese koji su se u deset godina nagomilali samo zato što se s derutne zgrade svako malo odvajaju komadi što balkona, što žbuke, što materijala s krovova koji prijete prolaznicima. Taj je posao, čini se, znatno jednostavniji od cjelovite obnove zgrade najavljene i obećane stanarima još 2006.

Na ta obećanja podsjećaju tek skele na kojima su se svih ovih godina samo izmjenjivale daske koje su se oštetile pri tom dugom i očiglednom raspadanju zgrade na Trgu kralja Tomislava. I ne bilo kakve – zgrade zaštićene kao spomenik kulture, a narušene statike.

Sreća je u nesreći što jučer u policijskom zapisniku nisu upisana imena turista koji su prolazili baš u trenutku kada se odlomio komad balkona sa zgrade koja je u neposrednoj blizini nedavno uređenog parka koji se trebao “izglancati baš kak i cijela ta zona”. No nije i čini se neće još dugo jer skele su se, ironije radi, izgleda dobro uklopile u vizuru tog dijela grada. Ironija je tim veća jer su se po posljednjem obećanju, onom iz 2014., odgovorni obvezali da će 2015. starim građevinama koje su u spomenutoj ulici, a koje su zaštićeni spomenici kulture, vratiti stari sjaj. Tako su stanari s ulaza broj četiri, koji su u toj ulici bili prvi koji su počeli s obnovom, dobili 1,830.000 kuna subvencije za obnovu, no oni na šesnaestici još uvijek čekaju.

Koga ili što? Nesreću? Izvješće o stradalom prolazniku koji je ne dao Bog završio u bolnici zbog komada derutnog balkona unatoč postavljenim desetogodišnjim skelama?

Takav nam skandal ne treba. Posljednji put zbog te su se zgrade ispisivali novinarski reci 2015. kada je i vlasnik zgrade poručio da na proljeće počinje obnova... A ta zgrada nije jedina takva u Zagrebu – pada žbuka i sa zgrada u Jurišićevoj, Preradovićevoj i drugim ulicama.•

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

MI
MikiPrdekana
13:51 26.07.2016.

Bandicev Zagreb u raspadu

MA
marsovac
16:41 26.07.2016.

licitacija i uvijet novome vlasniku da to sredi..........jednostavna stvar u pravnoj drzavi. Hrvatski kokosinjac ima svoja pravila. Banana zemlja. Zalosno ali istinito.

ZN
zanne.nevenka
20:49 26.07.2016.

ma sta idemo delati briga za zagreb on se bavi politikom