Kaj su jeli naši stari

Dođite u Vrbovec na jetricu z žgancima, famoznu peru i tortu s grahom

Dođite u Vrbovec na jetricu z žgancima, famoznu peru i tortu s grahom
26.08.2022.
u 09:28
Ovaj se vikend uživa u delicijama udruga žena što ih pripremaju prema receptima majki i svekrva koje prenose i na kćeri i snahe. Večeras u velikom šatoru svira Let 3, a sutra i u nedjelju stižu Halid Bešlić i Slavonske lole
Pogledaj originalni članak

Tajna dobrog okusa je u domaćem siru i vrhnju, a ako su i jaja iz dvorišta ili od susjeda, još bolje. Važno je, osim toga, upotrijebiti i domaću svinjsku mast, a nakon pečenja obvezno rub treba premazati s još malo masti. Kvasac? Obavezno svježi, nikako onaj u vrećici. Svako vrbovečko selo, govore nam iskusne kuharice iz Udruge žena Brčevec, ima svoju recepturu za pripremu nekih od lokalnih jela poput štrudli sa sirom ili jetrica z žgancima, ali vrbovečku peru, po kojoj je ovaj kraj nadaleko poznat, svi pripremaju na isti način, kako su to radile njihove bake i prabake.

Kuhati ih učile časne

Taj je recept i zaštićen kao tradicijski specijalitet, a da degustiraju upravo tu slanu pitu, svake godine mnogi hrle u Vrbovec, gdje se više od 40 godina održava tradicionalna manifestacija Kaj su jeli naši stari. Ove je godine od danas do nedjelje, a na pet gastropunktova udruga žena posluživat će, osim vrbovečke pere, i druge tradicionalne obroke toga kraja. Picek s mlincima, grah sa zeljem, fileki, pileći paprikaš, mesna štruca s tikvama i krumpirom, gulaš i kotlovina neka su od jela koja će pripremiti najbolje kulinarske majstorice vrbovečkoga kraja, i to prema receptima koje su dobile od svojih majki i svekrvi te koje sad prenose dalje kćerima i snahama.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Vrbovec: Otvorena 39. turističko-kulinarska manifestacija "Kaj su jeli naši stari"

– Posluživat ćemo i tradicionalni doručak, koji mi zovemo “rani ruček”, poput prežgane juhe, jetrice sa žgancima, poriluka s jajima. Već danima smo i u pripremi kolača. Više i ne znam koliko smo breskvica napekli, a tu su i ružice s pekmezom, makovnjače, orahnjače... – kaže Ljiljana Sesvečanec.

Udruge žena, kojih je u Vrbovcu i okolici dvadesetak, zdušno se pripremaju za ovaj vikend, a kulinarke iz Brčevca posjetiteljima obećavaju ponudu “za polizati prste”. Kao i svake godine, održat će se i natjecanje u pripremi najboljeg jela od odabrane namirnice, a ove sezone radi se od tikvanja. Bit će tu čušpajzi, u kombinaciji s telećim okruglicama, pa i kao dio mesne štruce.

Sve to pripremaju žene, od kojih su mnoge bile aktivne još 1981. godine, kada je održana prva manifestacija, na inicijativu turističkih i ugostiteljskih djelatnika te tamošnje Općinske konferencije za društveni položaj žena. Danas bake, tada su bile aktivne domaćice kojima su znanja prenosile polaznice Domaćinske škole u Lovrečina gradu.

– Školu su od 1925. do 1940. godine vodile časne sestre Družbe sestara milosrdnica. Svake godine tu desetomjesečnu školu polazilo je otprilike petnaest djevojaka u dobi od 15 do 20 godina iz raznih krajeva sjeverozapadne Hrvatske – kažu u Turističkoj zajednici Vrbovec. Tako se kulinarsko znanje širilo među ženama u vrbovečkim selima.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Vrbovec: Otvorena 39. turističko-kulinarska manifestacija "Kaj su jeli naši stari"

– I dalje sve pripremamo kako su nas učile naše stare. Možda koristimo mikser za snijeg za kolače, ali sve radimo rukama, po tradicionalnoj recepturi – govori Slavica Bošnić.

Među jelima koja će se poslužiti ovog vikenda je i torta od graha, koja je prvi put pripremljena upravo u Vrbovcu, a nekoliko je puta i nagrađena. Kad smo upitali za recept, svi su prstom pokazali na Ivančicu Šmida, koja ga je usavršila. Ima ga, kaže, zapisanog, ali ga je izrecitirala iz sjećanja.

– Tortu je prvi put radila susjeda Branka, koja je za nju dobila nagradu prije 30 godina, a ja sam nastavila. Uglavnom, za tortu od graha radi se normalni biskvit, koji se mora ostaviti u kalupu preko noći, a grah je potrebno dobro prokuhati. Ujutro biskvit treba prerezati na ploške i namazati domaćim pekmezom od šljiva te iznutra i izvana posipati mljevenim orasima. Torta se ukrašava kuhanim grahom, a sve se peče nekih 45 minuta na 180 stupnjeva – prepričava I. Šmida.

Koncerti i nastupi KUD-ova

Kulinarski dio manifestacije prati i bogat kulturno-umjetnički, zabavni i sportski program. Večeras u velikom šatoru svira Let 3, a sutra i u nedjelju stižu Halid Bešlić i Slavonske lole. Tijekom dana održat će se likovne izložbe, dječje predstave i koncerti lokalnih tamburaških sastava, a očekuju se i nastupi mažoretkinja iz Križevaca, Dubrave, Vrbovca. U nedjelju od 11.30 sati nastupat će lokalna kulturno-umjetnička društva, a od 16 sati u Ulici poginulih branitelja održat će se izložba automobila oldtimera. Sportaši i rekreativci sutra će moći sudjelovati i u natjecanju u ribolovu i veteranskom košarkaškom turniru, a u nedjelju u velikoj fišijadi i natjecanju u pucanju iz zračne puške. •

 

Vegečušpajz od tikvanja kako ga radi Ljiljana Sesvečanec

 

Domaću buču naribati na rezance i lagano preliti octom te pustiti da odstoji. Nasjeckani luk prodinstati na ulju, zatim dodati vode i buču. Na tavi se priprema zaprška od češnjaka i domaćeg vrhnja. Zapršku pomiješati s varivom, koje ne smije biti ni prerijetko ni pregusto. Soli i papra po želji. Tradicionalno se servira s pire-krumpirom, ali se može jesti i kao samostalan obrok.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.