oš dobriše cesarića

Do domaćeg vrta uz pomoć učenika i UN-a

Foto: 'Grgur Zucko/PIXSELL'
Do domaćeg vrta uz pomoć učenika i UN-a
25.10.2013.
u 17:00
Mali cvjećari, ali i stariji đaci pomagali su pri uređenju vrta u kojem će biti cvijeće, začinsko bilje...
Pogledaj originalni članak

Dio dvorišta Osnovne škole Dobriše Cesarića od jučer se pretvara u pravi domaći vrt u kojem će rasti cvijeće, začinsko bilje, bobičasti plodovi, jagode... Uređivali su ga đaci cvjećari, ali i učenici viših razreda te 30-ak djelatnika programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koji su radili teže poslove i donirali školi novi alat. Kopalo se i pljevilo, sadilo i radilo kompost, a cilj je bio pripremiti 70-ak četvornih metara zemljišta za sadnju. – Okopavala sam vrt i grabljala da u zemlju uđe kisik. Tome me naučio tata kojem volim pomagati pa, čim je nastava završila, došla sam pomoći – rekla je osmašica Ema Tomičić. Ona neće imati priliku kušati plodove iduće godine, ali će začinsko bilje koristiti kuharicama i školskoj kuhinji. UNDP-ovci su skinuli željeznu nadstrešnicu nikad dovršene garaže gdje će također biti organski vrt, a u planu je i da se zidovi oslikani grafitima preboje u jednu boju. Cijelog su se dana održavale sportske aktivnosti na igralištu. Odrasli su pokosili travu u cijelom dvorištu, a djeca su skupljala lišće na hrpice. Pomagali su i najmlađi.

– U listopadu nam je rođendan koji od lani više ne slavimo uobičajeno, nego pomažemo zajednici. Školu smo odabrali na inicijativu Udruge Roma jer je dobro da svaka škola bude otvorena prema javnosti – rekla je Jasmina Papa, voditeljica UNDP-ova programa socijalnog uključivanja. Ova je godina svečana i za školu koja obilježava 50. godina postojanja. Zbog toga se cijele godine održavaju zanimljiva događanja – nastupi recitatora, malih novinara, sportaša, plesača...

>>Ubirali plodove koji su vlastitih ruku djelo

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.