San postao stvarnost

Djevojčice s Jaruna idu na jedriličarski “Euro” u Italiju

Foto: Grgur Zucko/VLM
Djevojčice s Jaruna idu na jedriličarski “Euro” u Italiju
Foto: Privatni album
Robert Demo
Autor
Mateja Šobak/VLM
08.06.2012.
u 08:00
Za takav uspjeh zaslužne su ponajprije dvije djevojčice s Jaruna, predstavnice klase Optimist, kategorije djece do 15 godina
Pogledaj originalni članak

Jarunski Yacht Club Zagreb jedini je jedriličarski klub koji će snage hrvatske reprezentacije pojačati „dajući“ joj čak dva predstavnika za Europsko prvenstvo u jedrenju koje će se potkraj lipnja održati u talijanskom Lignanu.

Na vodi odmalena

Za takav uspjeh zaslužne su ponajprije dvije djevojčice s Jaruna, predstavnice klase Optimist, kategorije djece do 15 godina, 12-godišnja Jana Jelčić te 13-godišnja Karla Šavar, koje jedre doslovno otkad znaju za sebe.

– Moji roditelji imaju jedrilicu tako da sam na neki način oduvijek povezana s tim sportom – rekla je Klara, dok je Jana objasnila kako se njena ljubav prema jedrenju razvila preko oca, koji je također jedrio na Jarunu. Mlade jedriličarke bodove su skupljale tijekom cijele sezone na regatama, a odlučujuća je bila ona u Puli na kojoj su se samo tri djevojčice mogle priključiti reprezentaciji. Klara je trebala „obraniti“ svoje drugo mjesto, dok je Jana sa šestog trebala „skočiti“ barem na treće kako bi izborila mjesto na Europskom prvenstvu. I uspjele su.

Škola na prvom mjestu

– Sad nam slijede pripreme s trenerom reprezentacije i odlazak na prvenstvo kojem se iznimno veselimo – kažu mlade jedriličarke, čiji tipičan dan izgleda ovako: dizanje u tri ujutro, pripremanje te odlazak na obalu, kako Klara i Jana kažu, najčešće u Crikvenicu ili Opatiju, te četverosatnog treninga na moru. I tako od 100 do 150 dana godišnje. Međutim, ono što se ni u najstresnijem danu nikako ne propušta jest domaća zadaća.

– Sat-dva dnevno odvojeno je za učenje i taj se dio ne preskače. Škole nam izlaze ususret tako što puštaju djevojke da izostaju, i to je jedini način da im se odužimo – rekao je Janin i Klarin trener Theo Pizzul te dodao kako djevojke pohađaju i brojne izvannastavne aktivnosti te da su odlične učenice. A želja ovih perspektivnih sportašica daljnje je bavljenje, kako kažu, najboljim sportom na svijetu te postizanje što boljeg plasmana na svom prvom velikom natjecanju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.