Pravi šampion

Daje sve od sebe – u 42 godine darovao 140 litara krvi

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Vladimir Lovrečić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Darivanje krvi
22.01.2014.
u 15:00
Vladimir Lovrečić živi u Ivanić Gradu, a i njegova supruga Zdenka sa 101 darivanjem prva je u Zagrebačkoj županiji
Pogledaj originalni članak

Prilična gužva stvorila se jučer u poslijepodnevnim satima u Crvenom križu u Ilici 223 kamo su mladi i stariji darivatelji krvi došli pomoći drugima.

Jedan je od njih i 62-godišnji Vladimir Lovrečić, hrvatski šampion koji je od 1972. godine krv darovao čak 361 put. Izračun ugrubo pokazuje da je dosad darovao oko 140 litara A pozitivne krvi, no zbog lanjske operacije kralježnice trenutačno ne smije davati krv.

Jako je važno da mladi shvate važnost te uloge jer darivatelja mora biti više

– Ispunjava me osjećaj da pomažem drugima koji nisu isključivo najbliža rodbina. Jako je važno da mladi shvate važnost te uloge jer darivatelja mora biti više. Mi stariji polako odlazimo jer krv možemo davati do 65. godine života – rekao je strojarski tehničar koji s obitelji živi u Ivanić Gradu.

I njegova supruga Zdenka dosad je 101 put darovala krv i jedina je žena u Zagrebačkoj županiji s tolikim brojem odaziva. Vladimir pak u mirovini radi u Crvenom križu. Uključen je u službu traženja i jedini je od volontera 1998. bio pozvan da sudjeluje u ekshumaciji vukovarske grobnice budući da ima iskustva u traženju nestalih osoba. Vukovarska tragedija inspirirala ga je da 2000. godine iz Ivanić Grada u Vukovar ode biciklom na 222. darivanje krvi, čime je s kolegama iz Varaždina obnovio organiziranje darivanje krvi u Vukovaru koje je zbog rata i međuljudskih odnosa bilo drugačije uređeno, jer su obitelji davale krv za svoje članove, a ne i za druge.

Lovrenčić je u četiri godine Domovinskog rata krv dao oko 120 puta uz pomoć separatora.

– Kad god su me zvali, odazvao sam se – rekao je on.

>>Upoznajte Vladimira Lovrečića i slijedite njegov primjer humanosti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.