Kultura

D. Bernardić: Treba nam plan novih ulaganja u kulturu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
D. Bernardić: Treba nam plan novih ulaganja u kulturu
10.03.2015.
u 08:45
Hoće li izdvajanje ureda na dnevni red Skupštine?
Pogledaj originalni članak

Peticiju s potpisima 505 djelatnika u kulturi i samostalnih umjetnika jučer je zaprimila dogradonačelnica Sandra Švaljek, a danas će ista lista u ruke predsjednika Skupštine Darinka Kosora.

Sve s jasnim ciljem - osnivanja zasebnog Ureda za kulturu i njegova odvajanja iz djelokruga obrazovanja i sporta. Inicijator takve ideje upravo je Darinko Kosor, a cijeli projekt, pripreme i način funkcioniranja takvog zasebnog ureda mora pripremiti dogradonačelnica Švaljek kako bi se isti prijedlog napokon našao na sjednici Skupštine i o njemu se donijela konačna odluka. I dok Zagreb juriša na titulu prijestolnice kulture, strategija koja se u tu svrhu priprema, kako poručuju oporbenjaci, niti jednim svojim dijelom nije obuhvatila ideju izdvajanja ureda za kulturu kao zasebnog.

– SDP je za zasebni ured za kulturu, ali samo onda kada se pripremi konačna strategija i plan poboljšanja statusa djelatnika u kulturi i kulturnih institucija te uz plan racionalizacije i novih ulaganja u kulturu – stav je Davora Bernardića, šefa gradskog SDP-a. Hoće li na nadolazeću sjednicu napokon doći i odluka o izdvajanju Ureda, Bernardić je kazao kako još uvijek ne zna.

– Kultura u Zagrebu mora biti lišena političkog odlučivanja, jer samo slobodna može stvarati, biti kreativna i može biti ono što je potrebno gradu Zagrebu da bude brend i da doda vrijednost – kazao je Bernardić. Da je strategija u kulturi važna i da ju je nužno što prije usvojiti, poručila je i Saša Broz, predsjednica Savjeta za kulturu zagrebačkog SDP-a.

– Postoji tek nacrt koji je pisan vrlo nemotivacijski, vrlo površno i njegov jedini razlog je bila činjenica da se grad Zagreb želi kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture. Nacrt strategije svodi se na površno bacanje raznih fraza, bez imalo jasne programske i kadrovske vizije – poručila je Saša Broz.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MI
mirrro
12:48 10.03.2015.

Ne treba vama nista,pogledajte si malo ove jadne i bolesne sto traze pomoc za rezije da plate a bolesni i nepokrrtni sin vapi za tim da mu struhju ne iskljuce,sram vas bilo vas i politike koju provodite

HR
Hrabraja
09:28 10.03.2015.

ovj lik je smijeh