Valašek proziva

Čistoća: Zagrepčani nemaju volje za razvrstavanje otpada

Foto: Ivan Kaleb
Čistoća: Zagrepčani nemaju volje za razvrstavanje otpada
05.06.2012.
u 14:00
U pilot-projektima koje smo do sada obavljali građani nisu pokazali volju niti su bili odgovorni prema razvrstavanju pa se svašta moglo naći u strogo definiranim kontejnerima za pojedine sirovine, ocijenio je Branimir Valašek
Pogledaj originalni članak

Koristeći kao povod Svjetski dan zaštite okoliša, koji obilježavamo danas, čelnici Holdinga izrazili su bojazan za manjak ekokulture u gradu podno Sljemena te pozvali na veću skrb o nezagađenom okolišu, uz ostalo i razvrstavanjem otpada, koje je u mnogim gradskim sredinama EU uobičajena praksa, ali ne i u Zagrebu.

– Tražimo model prema kojemu bi smeće pretvarali u otpad, ali smatramo da bi najbolji model bilo razvrstavanje u specijalnom postrojenju umjesto da to građani rade. Naime, u pilot-projektima koje smo do sada obavljali, građani nisu pokazali volju za time niti su bili odgovorni pa se svašta moglo naći u strogo definiranim kontejnerima za pojedine sirovine – ocijenio je Branimir Valašek, direktor podružnice Čistoća.

Istaknuo je da ovakav model skupljanja svog smeća na jedno mjesto s kojega se zatim obavlja automatsko razvrstavanje već ima nekoliko europskih gradova, a pokazuje znatno bolju iskoristivost otpada nego kada razvrstavanje obavljaju sami građani.

– Tu posebice mislim na savjesnost građana, koje još manjka u Zagrebu kada je razvrstavanje otpada u pitanju – bio je jasan Valašek.

Inače, u prostorima Holdingova Korisničkog centra u Vukovarskoj ulici u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša postavljena je izložba 16 fotografija na kojima su motivi odlagališta, divljih deponija, neodgovorno odbačeno smeće koje se sve češće zatiče i u Zagrebu.

– Cilj nam je potaknuti građane Zagreba na odgovorno ponašanje spram čovjekova okoliša, u čemu će vjerujem pridonijeti i ova izložba – ocijenio je Ivo Čović, predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga.

Upitan za zbrinjavanje otpada na Jakuševcu, kojemu je prije dvije godine istekla uporabna dozvola, prvi čovjek Holdinga potvrdio je da će Jakuševec biti zatvoren, a Zagreb dobiti moderan centar za gospodarenje otpadom. No kada će to biti te na kojoj gradskoj lokaciji, Čović nije bio precizan.

Do 2013. godine prema direktivi EU u cijelosti bi na području Hrvatske, pa tako i Zagreba trebalo zaživjeti razvrstavanje otpada, a koje u glavnom gradu osim kroz nekoliko pilot-projekata nije ni počelo.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DO
doktorica
21:01 05.06.2012.

nema stimulacije,pa nema ni rezultata....

DU
Deleted user
14:27 05.06.2012.

Otpad će se sortirati, dio koristiti kao sekundarna sirovina (papir, karton, metal, plastične mase i dr.) - i sve će biti skuplje nego prije! Građani će morati raditi dodatan posao za tuđu kasu, onako ekološki osviješteni i primat će još veće uplatnice ZG Holdinga na svoju adresu. Tako tipično esdipijevski...

DE
detour
16:15 05.06.2012.

fuj.