Sukob

Čija je kravata? Zagreb i Velika Gorica počeli povijesnu svađu

Foto: Siniša Kanižaj/PIXSELL
Čija je kravata? Zagreb i Velika Gorica počeli povijesnu svađu
06.07.2011.
u 15:42
Turopoljci će svoju tvrdnju pokušati dokazati okruglim stolom i razgovorom, Zagrepčani kažu – Gorica ne može biti metropola!
Pogledaj originalni članak

Simbol uglađenosti i kultiviranosti koji su u Europu, i u svijet, uveli Hrvati, kravata, postala je uzrok svađe Zagrepčana i Velikogoričana. Iz kojeg je točno kraja i čiji su je vojnici prvi svezali oko vrata glavni je razlog prepucavanja koji bi i jednome i drugom gradu ostvario turističku, ali i marketinšku korist. Grad Zagreb, kao i Velika Gorica, želi ponijeti titulu – metropola kravate.

– Od svih krajeva Hrvatske, kravata je u Turopolju najviše ukorijenjena, u obliku crvenog rupca sveprisutna u tradicionalnim nošnjama, potvrđena u riječi “podgutnica”, a preko Turopoljskog banderija promovirana kroz povijest – poručili su plemenitaši Plemenite općine Turopoljske, koji su krenuli u borbu za, kako kažu, vlastitu kulturnu baštinu. Kažu, Hrvatska nema jedinstvene tradicionalne nošnje pa se u tvrdnji da je ona domovina kravate nazire potreba preciznije odrediti odredište. Zagreb je, pak, u borbu za titulu krenuo lani organiziravši “Kravat pukovniju” kojom obnavljaju sjećanje na laku konjicu kada hrvatski vojnici bivaju prepoznati po modnom novitetu. Turopoljci uzvraćaju i kažu - laku konjicu činili su i turopoljski plemenitaši.

– Turopoljski banderi maramu koju su im vezale djevojke kako bi ih u ratu sjećale na njih nazivali su podgutnica, i to je preteča kravate – kažu. Svoju će tvrdnju pokušati dokazati uz brojne povjesničare na okruglom stolu koji najavljuju za listopad. Do tada Turistička zajednica grada Zagreba, kao i Academia Cravatica, poručuju - jedino Zagreb može biti metropola kravate.

– Velika Gorica ne može biti prijestolnica kravate jer to samo može biti Zagreb – kaže Dino Bedrina, glavni tajnik Academije, koja je pokrenula postavljanje instalacije kravate na Kaptolu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

AG
Agramer198
16:47 06.07.2011.

@downunder

OB
-obrisani-
16:21 08.07.2011.

prevruče je za kravatu !

DO
downunder
15:58 06.07.2011.

Mene samo čudi da pravoslavni Turci ne svojataju kravatu kad već svojataju sve hrvatsko (Držića, Boškovića,...).