obljetnica

Centar mladih Ribnjak: 
Već 60 godina uveseljavaju generacije

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Centar mladih Ribnjak: 
Već 60 godina uveseljavaju generacije
21.09.2013.
u 10:09
Trenutačno je zaposleno devet djelatnika koji i dalje rade s mladima u različitim glazbenim, scenskim, plesnim i likovnim radionicama.
Pogledaj originalni članak

– Sjećate se 1985. kada smo organizirali tramvaj od Remize do Maksimira pa bi se zaustavljali na nekoliko stajališta. Tamo bismo pjevali, plesali, smijali se... Bili smo putujući “cirkus” – kroza smijeh pitala je Branka svoje kolege iz Centra mladih Ribnjak.

Dosjetila se, potom, još nekih anegdota.

– Imali smo i prvu kompjutorsku radionicu u gradu, svoju radiostanicu, TV program, filmske radionice – dodala je.

– Sjećaš li se filma “Mali vlak”? – uključila se Ksenija.

– Kako ne. Divan film. Djeca bi cijelo jutro nešto izrađivala, snimala, osmišljavala i onda bi nam isto popodne sve prezentirala – odgovorila je Branka.

Svi su u istom trenutku utihnuli i zamislili se. Sa smiješkom na licu svi su “vraćali film unatrag”. I to više od trideset godina unatrag.

– Sjećam se točno. Bio je 27. prosinca 1979. godine, Međunarodni dan djeteta kada je bilo službeno otvorenje preuređenog prostora. Tada sam se ja zaposlila. Prvih je deset godina bilo predivno. Bilo je novca za rad centra, bilo je bezbroj ideja i mladih entuzijasta – rekla je tajnica Branka Grozdanić.

Uskoro će se slaviti pune 34 godine rada u Centru mladih Ribnjak. A centar ovaj mjesec slavi 60. godišnjicu postojanja. Trenutačno je zaposleno devet djelatnika koji i dalje rade s mladima u različitim glazbenim, scenskim, plesnim i likovnim radionicama. Prije 28 godina tu su počeli pjevati i Klinci s Ribnjaka, dobitnici čak 12 Porina. U parku su se organizirali i stolnoteniski turniri, učio se u Centru i engleski jezik, imali su knjižnicu s više od tri tisuće knjiga, a svakog se četvrtka održavao Ribnjak festival.

– Kao da je jučer bilo kad je Nina Badrić pjevušila “Maglu” i govorila da želi biti kao Josipa Lisac – prisjetila se Ksenija Rožman, voditeljica scenskih programa i javne kulturne djelatnosti, te dodala kako žali za razdobljem kada je, primjerice, tijekom zimskih praznika i dvjestotinjak djece trčkaralo hodnicima Centra, a djelatnici mali toliko posla da bi ponekad u njemu i prespavali. Danas je ipak nešto drukčije. Nemaju dovoljno novca za rad, program je isključivo kulturni, a i djece je, kažu, sve manje i manje. Kako bi vratili stari sjaj nekadašnjem Pionirskom domu Marko Orešković, u planu su, ističu, novi projekti koji bi se trebali realizirati iduće godine i privući što više mladih. A veliku proslavu obljetnice imat će 24. svibnja iduće godine.  

>> Poznati klub u parku Ribnjak zatvoren bez velike pompe

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.