Kome idu karte?

"Bandićeve karte" završile kod gradskih činovnika!

Foto: Arhiv VL
parking
Foto: PIXSELL
mišeta
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Laco (1)
06.05.2011.
u 22:15
Na gradskom popisu onih koji su dobili povlaštenu kartu jest i MUP, odakle to opovrgavaju, a gradska uprava, iako u drugoj zoni, dobila karte za prvu
Pogledaj originalni članak

Pravo gradonačelnika na dodjelu 400 povlaštenih parkirnih karata konstantna je točka polemike; on traži neograničen broj, a Skupština to odbija. Međutim, brojke pokazuju da je “previše” i ovih 400, jer ih je podijeljeno tek 80. No, na to kontrira šef Zagrebparkinga Robert Mišeta, i kaže da je Grad samo sebi uzeo stotinu karata, i to one na koje nemaju pravo.

Različita tumačenja

Naime, Mišeta, zadužen inače i za izradu karata, smatra da su najveći “profiteri” upravo suradnici gradonačelnika.

– Za vozila gradske uprave uzeli su 100 karata. Po odluci oni imaju pravo na žutu, no gradonačelnik je tražio crvenu, i to je onda dio tih 400 karata – objasnio je direktor ZGparkinga, koji tvrdi da je to jedini način na koji se može tumačiti Pravilnik o korištenju javnih parkirališta.

No, apsolutno suprotno tumačenje direktora te podružnice dolazi iz Ureda gradonačelnika. – Ne znam kako oni to tumače, no Grad je platio te karte. Apsurdno je da Grad to plaća, ali već kad je platio... Pomažemo našu tvrtku – rekao je Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika, zadužen za selektiranje prijava za besplatni parking, kojih je pristiglo gotovo tisuću.

Zbog različitog tumačenja pravilnika broj podijeljenih karata u verziji Ureda gradonačelnika ne sadržava podatak kako je gradskim činovnicima podijeljeno 100 karata.

Naime, do četvrtka Bandić je, prema popisu njegova ureda, podijelio ukupno 80 karata - 20 povlaštenih karata roditeljima bolesne djece, devet karata humanitarnim udrugama i zdravstvenim ustanovama, a čak 51 “zlatnu plaketu” dodijelili su Saboru, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Vrhovnom sudu RH, Županijskom sudu i Ministarstvu unutarnjih poslova. Međutim, nejasno je zašto se na popisu našao upravo MUP. Oni su u službenom dopisu demantirali dobivanje karata!

“Ministarstvo unutarnjih poslova od gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića nije dobilo povlaštene karte, već su temeljem suradnje između MUP-a i Zagrebparkinga Ministarstvu unutarnjih poslova ustupljene 93 karte”, poručuju iz policije.

Prijedlog ne prolazi

Osim što Skupština nije sklona povećanju kvota karata za gradonačelnika te je odbila takav prijedlog, nije prošao ni zahtjev da se svima omogući kupnju karata po komercijalnim cijenama.

Osam tisuća kuna za godišnju kartu u prvoj zoni, pet tisuća za onu u drugoj zoni i tri tisuće kuna za treću prijedlog je koji nije naišao na odobrenje.

Pročelnik Ureda za promet Davor Jelavić dopune skupštinske odluke o broju povlaštenih karata smatra nužnima.

– Gradonačelnik će stalno inzistirati na tome da mu se dade neograničen broj karata. Važno je da ljudi vide da nije Bandić taj koji ne daje karte. Držimo da bismo mogli dati karte i po komercijalnim cijenama, jer bi Grad na tome i zaradio. Ovog časa mjesta ima dovoljno – rekao je Davor Jelavić.

Osim dodatnih karata, Bandić je tražio i da se smanji cijena parkiranja te da se produlji vrijeme parkiranja, no ikakve izmjene u korist građana, čini se, uskoro ne treba očekivati.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

JS
ja sam gladan
23:43 06.05.2011.

\"Bandićeve karte\" završile kod gradskih činovnika! \"Bandićeve karte\" završile kod SDP-ovaca i HNS-ovaca.

CH
chemica
23:54 06.05.2011.

Iduća bi faza trebala biti JAVNA objava imena sretnih vlasnika tih \"Bandićevih\" karata. Ajde, da vidimo ima li ovdje pravih novinara. Pravo je javnosti da zna, a toj \"poštenjačini\" koja je išla osobno Bandiću žicati parkirnu kartu, neka bude na sramotu. Mi, stanovnici ovoga grada, imamo pravo znati kakva nas osoba vodi. Da li se radi o korumpiranoj kamenjarskoj ništariji ili o poštenom čovjeku koji uistinu želi pomoći ljudima. No dobro, malo jeftine demagogije ne može škoditi kada već i vrapci na grani znaju istinu.

PO
podravacc
23:21 06.05.2011.

mislim da nije u redu da vlasnici vozila plaćaju parking ili moraju moliti za povlaštene karte,dok vlasnici bicikala svoje dvokotače besplatno ostavljaju gdje im se hoće i to potpuno besplatno,nažalost i ja sam jedan od njih,ali koristim situaciju dok mogu